» Startsida
» Djurförsök
» Hotade djur
» Fossila djur
» Klonade djur
» Djurplågeri
» EU-Djurtransport
» Naturkatastrof
» Kamphundar
» Kamphundslexikon
» Bisarr hundkultur
» Asiatisk matkultur
» Vetenskap
» Regnskogen
» Katter
» Miljön
» Rovdjur
» Reservat
» Jättebläckfiskar
» Läsarnas sida!
» Världen på avigan » Information
» E-post
Nyhetsdygnet » Måndag
» Tisdag
» Onsdag
» Torsdag
» Fredag
» Lördag
» Söndag
-- Bläckfisk från Antarktis --
All kopering av text och bilder för kommersiella syften är förbjuden.!

 Drog upp jättebläckfisk på et halvt ton
Forskar på New Zeeland viste nu fram en enorm bläckfisk på nästan et halvt ton, som blev fånget på 2.000 meters djup i Rosshavet i Antarktis. Djuret är hela åtta meter långt och har en officiell vikt på 495 kilo. Det gör blekfisken till den största som någonsin har fångats. Den har hundravis av skarpe krokar på de långe fångstarmar, samt en stor och kraftig mun som med lätthet kan krossa två meter långe fiskar. Ögonen mäter 27 centimeter i diameter och hela djuret kommen nu att fingranskat till sista detaljen. Endast tio liknande jättebläckfiskar har fångats tidigar, så det finns därför lite kända data om dem. Forskarna tror jättebläckfisk av den arten kan bli cirka 12 meter och väga hela 750 kilo.

 Snart blir det fler bläckfiskar på Havets Hus
[7/4-16] Havets Hus tioarmade bläckfiskar, sidensepior, ska bli föräldrar. Bläckfiskarna är uppväxta på Havets Hus men kommer ursprungligen från Öresundsakvariet i Helsingör Äggen är svarta, ca 2-3 cm stora och droppformade och uppmärksammades först av en gäst på besök. Den svarta färgen i äggen kommer sig av att honan fyller dem med bläck som skyddar dem mot andra djur. Äggen kläcks efter ungefär två månader beroende på vattentemperaturen. Denna hona har valt att fästa dem på en alg i ett av akvarierna och där får det vara kvar tills det närmar sig kläckning och det är dags att flytta till ett yngelakvarium. De små, ca 1,5-2 cm stora nykläckta ungarna ser ut som små kopior av de vuxna och är redan fullfjädrade rovdjur som bara äter levande föda. Det ställer stora krav på Havets Hus akvarietekniker som måste håva upp ny mat ur havet varje dag annars kan ungarna börja bråka och i värsta fall äta upp varandra. Äggen ligger synliga för besökare i akvariet och snart kommer det även finnas små bläckfiskar där.

 Bläckfiskar talar färgspråk med varandra
[29/1-16] När en del åttaarmade bläckfiskar ändrar färg kan det vara för att prata med andra bläckfiskar, enligt forskare i Australien. Forskarna har studerat över 50 timmars videoinspelningar med bläckfiskarten Octopus tetricus. Sammanlagt sju av timmarna ägnade bläckfiskarna åt interaktioner av något slag. De petade och rörde vid varandra men den fanns också mer fientliga beteenden. Forskarna skriver i tidskriften Current Biology att det här är ett av flera exempel på att bläckfiskar kan ha ett mer socialt liv än vad vi har trott hittills. På videoinspelningarna har de också studerat förmågan som de här djuren har att ändra färg. Och det verkar inte bara vara för att gömma sig från rovdjur, utan också för att kommunicera med varandra. Bläckfiskar som närmade sig varandra blev antingen ljusare eller riktigt mörka. Färgen verkade enligt forskarna hänga ihop med om bläckfiskarna visade sig vara överlägsna eller underlägsna. Mörka bläckfiskar fick till exempel ofta de ljusare att ge sig av. Och det var större risk för bråk om de hade ungefär samma färg. Video:: Current Biology

 Gigantisk bläckfisk överraskar i Japan
[2015-12-30] En fyra meter lång bläckfisk upptäcktes i en hamn i nordvästra Japan på julafton. Lokala fiskare guidade den senare ut till djupt hav igen. Fyra meter lång och med gigantiska sugkoppar, en jättebläckfisk tog sig på julafton in i en hamn i staden Toyama i nordvästra Japan. Vanligtvis rör sig sådana gigantiska djur på mycket större djup ute till havs. Bläckfisken blev en vecka senare guidad ut till havs av dykare. Sugkopparna var så starka att det gjorde ont i armarna. Den svepte sina armar runt mig och höll sig fast, berättar en av dykarna, Akinobu Kimura, som var en av de som hjälpte bläckfisken att lämna hamnen. Gigantiska bläckfiskar fångas ibland i fiskares nät i Japan, men det är ovanligt att de tar sig in så här nära land.

 Bläckfiskens bästa trick
[2015-12-02] Bläckfiskar har en rad olika knep för att undgå att bli uppätna. Ett av de bättre är att hålla andan, vilket gör dem nästan helt osynliga för rovdjur. Forskarna har länge vetat om att bläckfiskar slutar andas när de känner sig hotade. Hittills har man trott att det är för att de inte vill röja sitt synliga kamouflage. Men nu visar det sig att syftet är något helt annat. De vill inte att vatten ska passera gälarna, något som gör att den elektricitet som alstras minskar. Det visar sig att tricket gör dem nästan helt osynliga för exempelvis hajar, som använder alstrad elektricitet för att lokalisera sina byten. Experimenten, som redovisas i Proceedings of the Royal Society B, visar att spänningen - tack vare andningsuppehållet - minskar med upp till 80 procent och att hajarna måste komma avsevärt närmare bläckfisken för att ens ha en chans att upptäcka den.

 Romantisk bläckfisk förvånar
[2015-08-14] En bläckfisk som träffar sin tilltänkta partner för en tête-à-tête över en middag och sedan älskar i dagar innan de går skilda vägar åt förvånar forskarna. Minst sagt. Bläckfisken, som inte har fått något vetenskapligt namn ännu, men som på engelska kallas för "larger pacific striped octopus", har gäckat vetenskapen i årtionden. Dess beteende beskrevs redan på 1970-talet, men då ansågs det så pass udda att uppgifterna aldrig publicerades. Inte nog med att den åttaarmade bläckfisken är ovanligt social - den lever i grupper om 30-40 individer. Den lever dessutom i en håla med sin partner som den parar sig med i flera dagar. Forskarna, som publicerar sina fynd i tidskriften Plos one, har till och med observerat par som delar på en bit mat, tätt sammanslingrade, näbb mot näbb. Detta samtidigt som hannar av andra arter håller sig på minst en armlängds avstånd under sexakten för att inte riskera att ätas upp av ofta mycket aggressiva honor. Och när denna bläckfisk jagar gör den sig så liten som möjlig innan den långsamt sträcker ut en arm och petar lätt på bytet, ofta en räka, innan den äter upp det.

 Komplett genkartläggning av bläckfisk
[2015-08-13] Kartläggningen av bläckfisken Octopus bimaculoides gener är den första kompletta genkartläggningen som gjorts på en åttaarmad bläckfisk, enligt forskarna som publicerar sina resultat i tidskriften Nature. Forskarna hittade stora skillnader jämfört med gener från andra ryggradslösa djur, bland annat betydligt fler gener som är inblandade i utveckling av nervsystemet. Enligt en av artikelförfattarna framstår bläckfiskarna som fullständigt olika alla andra djur, även andra mollusker, med sina åtta armar med gripförmåga, sina stora hjärnor och med förmåga att till problemlösning

 Monsterbläckfisk spolad iland på New Zeeland
[2015-05-16] En gigantisk bläckfisk hittades på stranden i nyzeeländska Kaikoura på onsdagsmorgonen. Bläckfisken mäter totalt 7,5 meter - och bara huvudet är 2,23 meter långt. Den längsta tentakeln är fem meter. Kroppen har nu försts till marincentret i Kaikoura och ska undersökas av forskare. Varför havsvidundret, som var en vuxen hona, dött är oklart, säger marinbiologen Megan Lewis till lokaltidningen Marlborough Express: De tenderar att växa väldigt snabbt och inte leva särskilt länge.
Read the original article!

 Bläckfisk med varierat sexliv
[23.04.15] Vampyrbläckfisken är vad som kallas ett levande fossil, ett urgammalt blötdjur och deEn ny studie i tidskriften Current biology visar att vampyrbläckfisken har en för bläckfiskar unik fortplantingscykel. Istället för att bli könsmogen och kunna reproducera sig fram till sent i livet, verkar det som om vampyrbläckfisken växlar mellan att vara fertil och att inte vara det. Forskarna bakom studien upptäckte de här cyklerna när de undersökte bläckfiskar i en museesamling (från sextiotalet och framåt) och såg att honorna hade äggceller kvar, trots att de var i en infertil fas. Även om inga andra bläckfiskar verkar ha den här typen av växlande fertilitetscykler, finns det vissa fiskar som har det. Forskarna kunde också se att vampyrbläckfisken antagligen lever mycket längre liv än andra bläckfiskar.

 Bläckfisk vaktade ägg i fyra år
[31.07.14] En djuphavsbläckfisk har slagit nytt rekord — i äggvaktning. Forskare från Monterey Bay Aquarium Research Institute har observerat en bläckfiskhona som ruvat sina ägg i fyra och ett halvt år, längre än något annat känt djur. Bläckfisken har under hela tiden hållit dem rena och skyddat dem mot rovdjur på 1 400 meters djup. Hon tappade under perioden själv i vikt och blev blekare, samtidigt som de halvt genomskinliga äggen blev större. En fördel med den långa tiden är att bläckfiskarna är större och bättre utvecklade när de kläcks än någon annan känd bläckfisk, skriver forskarna i Plos One.

 Bläckfisken mästare i kroppskontroll
[16.05.14] Trots att bläckfiskar har åtta till tio armar kan de inte slå knut på sig själva, eller fastna i sin egna sugkoppar. Hemligheten är ett kemiskt ämne. En studie som israeliska och amerikanska forskare har gjort visar att det finns en kemisk substans på bläckfiskens hud. Ämnet gör att de känner igen sitt eget skinn och därmed inte fäster på det, enligt Vetenskapsradions nyheter. Dessutom styrs armarna i högre utsträckning från nervceller i de enskilda armarna än från hjärnan som hos ryggradsdjur. Armarna kan alltså röra sig och agera utan att hjärnan styr varje detalj i rörelsen.

 Jättebläckfisk upptäckt vid ön Chichijima
För första gången har en jättebläckfisk fastnat på bild i sin hemmamiljö.
På närmare 900 meters djup lyckades det japanska forskare att filma den mystiska varelsen. Vi hoppas på att kunna lära oss mer om djuret tack vare dessa bilder, säger forskaren Tsunemi Kubodera, enligt Discovery Channel. Djuret uppskattas till att ha varit tre meter långt. Den saknade två av sina armar. Jag tror att den hade varit närmare åtta meter om den hade haft kvar armarna, säger Kubodera. Bilderna togs i juli förra året vid ön Chichijima i Japan.

 1000-tals bläckfiskar har begått självmord
Kaliforniska biologer försöker nu knäcka fenomenet som de fick beskåda på stränder i distriktet Santa Cruz vid Montereyviken. Stranden överöstes med tusentals lik av Humboldtbläckfiskar vilka av någon anledning tog livet av sig, uppger CBS. Man försökte återsända de levande bläckfiskarna till havet, men de envisades med att kasta sig på stranden. Forskare spår att den globala uppvärmningen kan ha legat bakom massdöden.

 Jättebläckfisk hittad i Australien
Den tioarmade bläckfisken hittades flytande utanför New South Wales kust i Australien. Det är en av havets mest mystiska varelser, en som vi inte vet så mycket om. Nu har en tioarmad jättebläckfisk hittats utanför delstaten New South Wales, runt fem mil utanför Jervis Bay. Den var tre meter lång, och då hade en del av armarna bitits av, troligtvis av en kaskelot långt nere på havsdjupet. Enligt experter kan en tioarmad bläckfisk bli upp mot 13 meter lång. De lever bara i ett år och växer under den tiden mycket snabbt. Men smakar gott gör de inte. Köttet har en stark lukt av ammoniak, men är en godbit för en haj. Under tiden som bläckfisken upptäcktes tog sig en blåhaj på 2,5 meter en munsbit av bläckfisken.

 Två bläckfiskar mästare i kamouflage
Två bläckfiskarter som blixtsnabbt kan ställa om från att vara genomskinliga till rödfärgade har upptäckts av amerikanska forskare i Stilla Havet. Det sker när dom utsätts för belysning som liknar den bioluminiscens som vissa rovfiskar i havsdjupen bär med sig. Sex, sjuhundra meter under ytan finns det två faror för bläckfiskar. Rovfiskar, som skannar uppåt kan lätt se dem som silhuetter mot det svaga ljuset uppifrån. Då är det lämpligt att vara genomskinlig för att undvika upptäckt. Men för att inte upptäckas av dom rovfiskar som har eget strålkastarljus med sig gäller det att vara rödfärgad. Dom här två bläckfiskarna verkar kunna kombinera båda kamouflagestrategierna, enligt Current Biology.

 Åtta-arms svartsjukedrama i havet
Sex och död i havetBläckfiskar är inte så skygga enslingar som deras artfränder i fångenskap. Marinbiologer från Kaliforniens Universitet Berkeley har undersökt bläckfiskars färden i havet utanför Indonesiens kust och upptänkte att de åttaarmad djur både idkar ett fräckt sexliv och agerar som svartsjuka mördare. I flera veckor närstuderade forskarna arten Abdopus aculeatus som är på storlek med en apelsin. Enligt studien, som har publicerads i tidsskriften Marine Biologs, är bläckfiskhannarna ytterst kräsmagade när de omsorgsfullt utväljer sig en partner. Efteråt kontrolleras honan med en så stor svartsjuka att eventuelle konkurrenter blir kvalt av den svartsjuka hane eller dödad med dennes cirka 25 centimeter långe fångstarmar. Biologerna fann också några ännu mindre bläckfiskar vis hannar "klemar bort" sina honor genom att dölja deras mörke ränder medan de feminint simmar runt på havsbotten i deras frieri.

 Kaliforniens kust invaderas av jättebläckfiskar.
Med sina tio långa armar kan Humboldt-bläckfisken nå en längd av drygt två meter och som mest väga nära 50 kilo. Bläckfiskens naturliga hemvist är i Stilla havets varmaste vatten runt ekvatorn men på grund av matbrist har djuret sökt sig norrut. Enligt forskare från Stanforduniversitetet har vattnen utanför Kaliforniens kust på senare tid fullkomligt invaderats av den gigantiska bläckfisken. Djurets favoritmat består delvis av fiskeindustrins viktigaste fångst, som ansjovis och kummelfisk. Sedan bläckfisken dök upp utanför Kalifornien 2002 har beståndet av kummelfisk minskat kraftig, enligt forskarna. Fiskeindustrin i området följer nu bläckfiskens framfart med intresse - och oro.

 Upphittat: Jättebläckfisk
Australiska djuphavsforskare har glada dagar, rapporterar Reuters. En av de största jättebläckfiskar som hittills skådats har hittats ilandfluten på Tasmaniens västkust. Det döda odjuret vägde 250 kilo och bara kroppen var över två meter lång. Mycket lite är känt om de gigantiska blötdjurens liv, men de tros leva på mellan 200 och 700 meters djup.

 Världens största bläckfisk ska tinas i mikron
Det tio meter långa och 450 kilo tunga havsmonstret ligger för närvarande i ett frysrum på Nya ZeelandBläckfiskforskarna står inför ett delikat dilemma. Hur ska världens största bläckfisk konserveras för eftervärlden? Svaret kan bli världens största mikrovågsugn, enligt BBC. Jättebläckfisken fångades utanför nära Antarktis av Nya Zeeländska fiskare för en månad sedan och frystes ner ombord på fiskebåten. Om den tio meter långa och 450 kilo tunga havsmonstret ska tina i rumstemperatur kommer delar av den stora kropppen hinna ruttna innan hela bläckfisken har tinat upp. ''Det finns motsvarigheter till mikrovågsugnar som används inom industrin, för att behandla timmer och liknande, som vi skulle kunna använda'', säger bläckfiskexperten Steve O´Shea till BBC. För tillfället ligger bläckfisken i ett fryslager på New Zeeland´s national museum i Wellington. Efer upptiningen – hur den nu ska gå till – hoppas museet kunna balsamera bläckfisken så att museibesökarna ska kunna titta på den. Att äta upp den med lite salt och citron är inget alternativ. Bläckfiskringarna skulle vara stora som traktordäck och smaka ammoniak, enligt Steve O´Shea.

 Jättebläckfisk på på fiskekroken
Besättningen på en nyzeeländsk fiskebåt fick en svärdfisk på kroken. Innan fångsten halats in, slukades den av en bläckfisk som alltså kunde bärgas tillsammans med svärdfisken. Denna tioarmade jätte visade sig väga 450 kilo och mäta tio meter; den har ögon stora som tallrikar och sylvassa klor på tentaklerna. Den har placerats i frysen för att undersökas av forskare. Vetenskapsmännen är mycket intresserade av denna märkliga skapelse, säger fiskeministern Jim Anderton i Nya Zeeland. Just denna sort, mesonychoteuthis hamiltoni, finns bara på stora djup i Antarktis.

 Mystiska jättebläckfisk fångad på bild
För första gången någonsin har en jättebläckfisk fångats på bild i sin naturliga miljö. Jättebläckfisken kan bli upp till 18 meter lång, och lever på väldigt stora djup i haven. De japanska forskare som nu fångat bläckfisken på bild fick skicka ner sin fjärrstyrda kamera 900 meter under havsytan. Fotograferingen var inte helt problemfri; bläckfisken trasslade in sig i kamerautrustningen, och lyckades inte slita sig loss förrän efter fyra timmar. Då lämnade den en fem och en halv meter lång avsliten arm efter sig.

 Mystisk geléklump var jättebläckfisk !
En enorm, svåridentifierbar havsvarelse har spolats upp på den chilenska sydkusten. Tidigare denna vecka sökte de chilenska vetenskapsmännen internationell hjälp för att klassificera den. Den döda varelsen misstogs först för en val men experter som tillkallats fann att den 12 meter långa massan av ruttnade grått geléaktigt kött tillhör ett ryggradslöst djur. En del spekulerade om det kunde röra sig om en helt ny art. Men på onsdagen bekräftade den italienske zoologen Lorenzo Rossi, expert på vattenlevande djur, att det rörde sig om en jättebläckfisk. Dessa jättelika bläckfiskar lever på närmare 3000 meters djup och kommer bara upp till ytan när de dör. De är kända för att kunna bli upp till 18 meter långa. Ett prov från den jättelika klumpen har skickats till forkare i Frankrike.

 Nedan: Et monster från djupet med näbb och klor!
Fiskare från New Zeeland har fånget ett gigantisk exemplar av en djuphavsbläckfisk, som visar at livet är tuft flere kilometer under havets överflade. Den över fem meter långe bläckfisken - en ung hona - har ett dråpligt näbb och klor så skarpe som rakblad.
Det är endast andra gången man har fånget ett exemplar af denne art. Det är en ung hona på cirka 150 kilo. Fullvuxen menar man att den kan väga 1000 kilo. Arten lever i haven omkring Antarktis.

Sugkopparna på detta unga exemplar har icke nåt deras maximale storlek. Men stora ar på kaskelotvalar visar at de störste exemplar har sugkoppar pö störelse med en stor tallrik.
Den långe fångstarmen är försett med skarpa klor. Armen giver detta unge exemplar en samlad längd på 5,4 meter. Ett fullvuxen djur menes at kunde nå en längd på över 20 meter.
Bläckfiskens kropp blir hoptryckt när den lämna sit naturlige element - det stora djupet med det enorma trycket.
Bläckfiskens ögon är stora som en talrik. Där är intet lys på det stora djupet var dessa giganter normalt lever.
Bläckfiskens näbb som liknar en rovfågels är stark nog till at flå av en arm. En fullvuxne bläckfisk är allt annat än försvarslös mot Kaskelotvalen som är de enorma bläckfiskarnas endaste alvarliga fiende.

Du får gärna kopiera bilder och texter om du skriver: Källa: Sundweb Online och länkar till oss!
Sundweb är en icke-kommersiell webbplats - på Internet sedan augusti 1996.
Data och information tillhandahålls enbart som informationsmaterial.
Vi tar inte ansvar för eventuella felaktigheter i denna information.