» Startsida
» Djurförsök
» Hotade djur
» Fossila djur
» Klonade djur
» Djurplågeri
» EU-Djurtransport
» Naturkatastrof
» Kamphundar
» Kamphundslexikon
» Bisarr hundkultur
» Asiatisk matkultur
» Vetenskap
» Regnskogen
» Katter
» Miljön
» Rovdjur
» Reservat
» Jättebläckfiskar
» Läsarnas sida!
» Världen på avigan » Information
» E-post
Nyhetsdygnet » Måndag
» Tisdag
» Onsdag
» Torsdag
» Fredag
» Lördag
» Söndag
DAll kopering av text och bilder för kommersiella syften är förbjuden.!Kommentarer från läsekretsen!
Välkommen med ditt inlägg. Ordet är fritt, men texter som strider mot lagar eller de pressetiska reglerna publiceras inte. Även om du skriver under signatur måste namn uppges. Posta din kommentarer här


 Kattägare måste hålla reda på sina huliganer
[27/5-16] INSÄNDARE: Hundägare skall hålla koll på sina husdjur. Men dessa förbannade katter och deras ägare? Dessa odjur springer lösa, gräver upp rabatter och sandlådor och gör sina behov där det behagar dem, sitter och har ”jamsession” nätterna igenom samt för ett jädrans väsen i slagsmål som stör nattsömnen. Tänk om hundägarna lät sina älsklingar gjorde det samma sak? Hur skulle det se ut?! Dags att införa samma regler för kattägare som för hundägare i städer och bostadsområden. Kopplade husdjur eller dryga böter/omhändertagande av speciella företag som kan bildas och betala vad det kostar att lösa ut kattdjuren. Det är inte bara hundägare som hela tiden ska klankas på, även ni kattägare som är totalt oansvariga och låter era huliganer springa lösa och skita ned hos andra. Vakna Varbergs kommun, gör något!

 EU skyddar inte hundar och katter
[16/3-16] [INSÄNDARE] Det är igen den tid på året, då över 100?000 jakthundar överges eller dödas i Spanien efter jaktsäsongens slut. Ofta torteras hundarna till döds till exempel genom att hänga dem, bränna dem levande eller kasta ned dem i övergivna brunnar. De övergivna jakthundarnas öde är inte mycket bättre. Djuren utsätts för förföljelse, hunger, köld, sjukdomar och skador de fått till exempel i samband med bilolyckor. Detsamma gäller för de miljontals andra hemlösa hundar som finns inom EU. De hemlösa katternas antal är förmodligen ännu större. Det finns ingen EU-lag som skulle skydda sällskapsdjuren ens från den mest brutala tortyr eller misskötsel. Då chockerade EU-medborgare vänder sig till EU blir svaret alltid detsamma: EU har inte befogenhet att ingripa. Men eftersom det är möjligt att ändra på lagarna, är det obegripligt att sällskapsdjuren fortfarande är utan skydd. Misshandel av djur hör knappast till EU:s värden, och största delen av EU-medborgarna vill att djur behandlas väl. Sällskapsdjuren bör snarast tas med i EU-fördragen.

 Liklukten från grillarna är vidrig
[INSÄNDARE] Fy fan vad jag oroar mig för att drabbas av vidrig liklukt från trädgårdar, balkonger och grillplatser. Och jag är inte ensam. Nästan alla etiska vegetarianer upplever det så. Tänk om det vore din hund eller katt som grillades. Då skulle du känna likadant. Jag ber dig att visa hänsyn och inte grilla djur på offentliga platser eller där oskyldiga vegetarianer drabbas. Det är samma princip som gäller för rökning.

 Bojkotta cirkusar med djur
[INSÄNDARE] Nu har cirkussäsongen dragit i gång. Musiken, doften av popcorn, clownerna som lockar fram skratt hos såväl unga som vuxna. Stämningen är god. Men så förstörs alltihop av det där med djuren. Hur hästar, hundar, elefanter och flera andra djur tvingas göra onaturliga konster för att vi ska ha roligt. Hur de förhindras att få utlopp för sina naturliga behov i manege och i turnerande cirkusvagnar. Hur de blir underhållande clowner vi skrattar åt i stället för de djur som de faktiskt är. Jag vill att alla djur och deras intressen ska tas på allvar. Det ligger inte i en elefants intresse att stå på bakbenen på en liten pall med frambenen i luften eller i ett sjölejons intresse att balansera en boll på nosen medan det ålar omkring på ett underlag av sågspån. Vi förhindrar djuren att bete sig naturligt genom att träna dem till att utföra mänskliga konster som vi tycker är roliga att titta på. Säg nej till djurcirkus, ta med dina barn till en cirkus utan djur i stället och lär dem redan från början att djur varken är underhållning eller clowner. På det sättet skapar vi en ny generation som värnar om djuren. Det finns fantastiska djurfria cirkusar som förvaltar cirkusarnas kulturarv utan att utnyttja djur.

 Man skjuter unga vargar
[INSÄNDARE] Att vargen skulle vara utrotningshotad i Sverige inser inte jägarmaffian och anger Sveriges yta lika stor som Nordeuropas. Att vargen är så hatad beror på att den konkurrerar om jägarens mat - älgen. Hundarna som släpps lösa under jakten dödas av vargen - det är vargens naturliga beteende i en stressituation. Att olyckan i Kolmården fick ett sådant tragiskt slut är beklagligt men kan enligt rapporten ha en naturlig förklaring. Kvinnan blev inte ”uppäten” utan dödad av vargen. Att den växande rovdjursstammen skulle hota det svenska kulturarvet är en beklämmande läsning men kanske typiskt för en centerpartist som slipper stå på en balkong i ett höghus i Stockholm och höra vargen yla. De flesta av årets skjutna vargar var unga och friska och lika många hanar som honor.

 Plågade djur blir hundmat
[INSÄNDARE] Märkning av hundmatsförpackningar är inte alls så reglerad som märkningen av människomat. Många hundägare luras av märkning som ”svenskt” och svenska flaggor på påsarna när de köper torrfoder till sina hundar. Det är då lätt att tro att djuren, som köttet i påsen kommer från, levde sin tid i Sverige. Så är det inte. ”Svenskt” betyder här bara att hundmatstillverkningen skett i Sverige. Köttet i påsarna är importerat och – för griskött - illegalt producerat i strid med EU:s djurskyddslagar. Jag har mejlat alla producenter av hundtorrfoder och grävt fram att det bara finns ett torrfoder där allt kött kommer från svenska djur som föds upp i enlighet med EU:s djurskyddslagar. Det fodret tillverkas i Bro. Ingen av hundmatstillverkarna ställer något krav på hur djuren som hamnar i deras hundfoder ska ha haft det i sina liv. De frågar inte efter om kycklingar näbbklippts, om grisar packats ihop på miniytor; om grisarna svansklippt, tandklippts, fått antibiotika i fodret varje dag, eller om suggorna står fastlåsta mellan gallergrindar under halva sina liv, utan att kunna flytta sig en meter. Även veterinärer säljer ofta hundfoder gjorda på djur, som fötts upp i strid med EU:s djurskyddslagar. Reglerna för vad man får skriva på en hundmatspåse är så få att det utan risk, går att förleda konsumenterna så här. Ska grisar och kycklingar behöva utstå djurplågeri för att bli mat åt hundar och katter?

 Fler borde ha bättra respekt för djur
[INSÄNDARE] Det är väldigt sorgligt att en av våra största filmstjärnor, Anita Ekberg, har lämnat oss. I hennes ”Sommarprogram” som sändes år 2005 talar hon mycket om djurplågeri. Hon låter väldigt upprörd då hon talar om den brutala sälslakten, som otroligt nog fortsätter. Ekberg nämner även ett exempel på hur illa husdjur kan behandlas: En familj i Stockholm ville inte ha kvar sin tvååriga Dobermann. ”De tar den till en veterinär som dödar den, fullt frisk. Man måste tänka på vad det kostar i mat, vaccinering med mera. Man måste ta ut den om man bor i lägenhet, minst två gånger om dagen, men det borde vara tre–fyra gånger. Du kan inte ha en stor hund boende i lägenheten, det är djurplågeri.” Jag önskar att många skulle påverkas av den ­respekt för djur som Anita Ekberg, Brigitte Bardot och en del andra filmstjärnor visar. Många filmstjärnor visar enligt insändarskribenten en respekt för djur som fler borde ta efter.

 Länsstyrelsen borde bry sig om äldre istället för hästar
[INSÄNDARE] Fram till 70-talet fanns det många småbruk med en häst, några kor, en gris och några höns. Konstigt nog överlevde hästen och grisen i sin ensamhet. Bohusläningen skriver att en 19 år gammal häst måste få sällskap i sin hage annars kommer länsstyrelsen att vidta vidare åtgärder. Hur många äldre sitter i sina stugor och lägenheter utan att få sällskap? Här borde länsstyrelsen kunna göra en stor insats då det tydligen finns resurser att jaga en stackars hästägare med blåslampa. Tyvärr är nog artikeln i Bohusläningen sann, trots allt. Det är bara att beklaga.

 Hunden ska inte betala för ägarens dumhet
[INSÄNDARE] Nu är det dags att lägga ner den otidsenliga jakten med lös hund i skogarna. I julhelgen förlorade vargfamiljen på Kroppefjäll sin föräldratik i skyddsjakt på grund av att de helt naturligt försvarat sig mot skällande, lösspringande jakthundar. Tyvärr hade tiken valpar vilka nu går en osäker framtid till mötes. Att offra utrotningshotade djur för att några få procent av befolkningen skall få utöva sin hobby – löshundsjakt – är orimligt. Vargen kommer alltid att försvara sitt revir och kan inte ändra sitt beteende. Löshundsjakten är även ett grymt djurplågeri när det gäller hundarna. Många hålls instängda i hund-gård under stor del av året då de inte ”används”. Tusentals hundar faller offer för trafik, vådaskjuts, drunknar eller dödas av vildsvin och älgar. Det finns många faror i en jakthunds hårda liv. Att springa lös utan tillsyn i vargrevir är endast en av dessa. Varken varg eller hund skall behöva betala med sitt liv för mänsklig dumhet.

 Pälskläder hör inte hemma i nutiden, menar skribentem!
[INSÄNDARE] Det är i princip omöjligt så här års, att undgå synen av plagg med päls på. Antingen vet pälsbärare inte hur industrin ser ut, och då är det motiverat med en ögonöppnare. Eller så anses en ytlig detalj viktigare än ett liv. Farmdjur lever korta liv i små burar med nätbotten utan möjlighet att utföra naturliga beteenden. De dödas med elchocker, eller genom att gasas ihjäl. På vissa platser flås de levande eller fångas i plågsamma fällor. Den typ av päls som sitter på jackor eller mössor kommer ofta från hunddjur som räv och mårdhund. Det är en märklig syn, att se bärare av päls gå bredvid en kär vän, som är hund. Djurs välmående åsidosätts sorgligt nog för ekonomisk vinning. Ge inte pengar till verksamheter som saluför någon typ av päls, dun, ull, läder, angora, mohair eller något annat material från djur. Framstår det extremt och svårt? Undersök gärna hur industrierna ser ut och reflektera därefter över om ett medvetet köp, som ingen behövt dö i onödan för, är extremt i förhållande till djurens situation. Djurmaterial framhålls ofta som miljövänliga, vilket tyvärr inte stämmer. Textilieproduktion är förstås, likt all nyproduktion, inte heller miljöfrämjande, men har enligt oberoende studie avsevärt mindre skadlig inverkan om man ser till samtliga moment i produktionsledet. Lyckligtvis går det i dag enkelt att bidra till så liten skada som möjligt, vara både varm och drop-dead gorgeous! Att klä sig i djurdelar är så förra året, eller snarare sekel bakåt i tiden.

Du får gärna kopiera bilder och texter om du skriver: Källa: Sundweb Online och länkar till oss!
Sundweb är en icke-kommersiell webbplats - på Internet sedan augusti 1996.
Data och information tillhandahålls enbart som informationsmaterial.
Vi tar inte ansvar för eventuella felaktigheter i denna information.