» Startsida
» Djurförsök
» Hotade djur
» Fossila djur
» Klonade djur
» Djurplågeri
» EU-Djurtransport
» Naturkatastrof
» Kamphundar
» Kamphundslexikon
» Bisarr hundkultur
» Asiatisk matkultur
» Vetenskap
» Regnskogen
» Katter
» Miljön
» Rovdjur
» Reservat
» Jättebläckfiskar
» Läsarnas sida!
» Världen på avigan » Information
» E-post
Nyhetsdygnet » Måndag
» Tisdag
» Onsdag
» Torsdag
» Fredag
» Lördag
» Söndag
All kopering av text och bilder för kommersiella syften är förbjuden.
Du får gärna kopiera bilder och texter om du skriver Källa: Sundweb Online och länkar till oss

 Världens största tankplan kom till Chiles hjälp
[2017-01-26] De kolossala skogsbränderna i Chile har pågått i flera dagar – och spridit sig över en yta på upp emot 200 000 hektar. Redan i helgen utfärdade den chilenska regeringen undantagstillstånd i en stor del av landet. Då hade skogsbränderna spridit sig över en yta motsvarande över 100 000 fotbollsplaner. Hundratals hem, industriområden, skolor och flera av landets världskända vingårdar har totalförstörts. Nu meddelar myndigheterna att totalt sex personer har dött, rapporterar AFP. Fyra av dem var brandmän och två var poliser. Totalt är det över 90 bränder som har rasat i de mellersta delarna av landet de senaste dagarna – mitt i rådande sommarhetta. 35 bränder är fortfarande utom kontroll. 4 000 människor har evakuerats. Satellitbilder från den amerikanska rymdbyrån Nasa visar hur ett rökmoln sträcker sig över 30 mil längs med den chilenska kusten. Det internationella samfundet kommer till Chiles hjälp. Bland annat har Peru, Mexiko, USA och Frankrike sträckt ut händer – och en exil-chilenska i USA har hyrt in ett av världens största tankflygplan, ett Boeing 747–400, som har börjat vattenbomba de eldhärjade områdena. Planet har kapacitet att släppa lika mycket vatten som 72 helikoptrar eller 20 mindre flygplan.

 Skogsbränder ödelägger södra Chile
[2017-01-24] Över tusen kvadratkilometer skog har brunnit ner, djur har dött i hundratals och flera hundra människor har fått fly sin hem för att sedan se dem brinna ner i bland de värsta skogbränderna i Chiles historia. En extremt torr sommar och temperaturer på över 40 grader har bidragit till eldarnas framfart. Värst drabbat är ett område strax söder om huvudstaden Santiago, där regeringen har utlyst katastroftillstånd. Sammanlagt har bränderna ödelagt mer än 1.000 kvadratkilometer skog. Bränderna har främst härjat i obebyggda områden, men hundratals människor har också tvingats fly från sina hem för att sedan se dem slukas av lågorna. Minst tre människor har dött i arbetet med att bekämpa bränderna. Lantbrukare i de drabbade områdena har på många håll valt att släppa sina djur fria med hopp om att de ska ta sig undan lågorna. I en av de svårast drabbade orterna, Pumanque, cirka 20 mil söder om Santiago, ses bland annat får som överlevt bränderna ligga med brutna ben i eldhärjade ruiner, skadade när de försökt fly i panik, Rgeringen har lovat att skicka grävmaskiner till området för att hjälpa till att begrava de hundratals djur som fallit offer för lågorna, rapporterar BBC. Sammanlagt arbetar 1500 räddningsarbetare arbetar med att få bränderna under kontroll.

 Dödlig skogsbrand rasar i Kalifornien
[29/7-16] Över 4.200 brandmän bekämpar en brand i kring Big Sur, Kalifornien på den amerikanska västkusten. Minst två personer har omkommit, mer än 40 hem har förstörts och hundratals människor har evakuerats. Den så kallade Sobrane-branden utbröt tidigare i veckan i en skogspark strax söder om kuststaden Carmel by the Sea, och har sedan dess snabbt vuxit sig starkare. I området råder svår torka i vegetation och mark och den brandhärjade ytan uppgår nu till 120 kvadratkilometer, enligt nyhetsbyrån Reuters. I räddningsinsatsen ingår 4.245 brandmän som med olika medel försöker hejda brandens framfart. Arbetet med att upprätta brandgator har försvårats på grund av ogynnsamma väderförhållanden. Luftfuktigheten är låg och temperaturen hög. I tisdags omkom en bulldozerförare i lågorna sedan hans fordon vält. I torsdags hittades en 67-åring man död i en utbränd bil, efter att han vägrat att lyda order om evakuering. I Carmel-området ligger många exklusiva fastigheter, med privata hus som räknas till de dyraste i hela USA. 41 bostadshus och 10 kringliggande byggnader har förstörts av lågorna. Brandförsvaret har dock lyckats rädda ett stort antal residenser belägna högre upp i bergen. Myndigheterna stänger nu kringliggande parker och evakuerar boende i området.

Du får gärna kopiera bilder och texter om du skriver: Källa: Sundweb Online och länkar till oss!
Sundweb är en icke-kommersiell webbplats - på Internet sedan augusti 1996.
Data och information tillhandahålls enbart som informationsmaterial.
Vi tar inte ansvar för eventuella felaktigheter i denna information.