» Startsida
» Djurförsök
» Hotade djur
» Fossila djur
» Klonade djur
» Djurplågeri
» EU-Djurtransport
» Naturkatastrof
» Kamphundar
» Kamphundslexikon
» Bisarr hundkultur
» Asiatisk matkultur
» Vetenskap
» Regnskogen
» Katter
» Miljön
» Rovdjur
» Reservat
» Jättebläckfiskar
» Läsarnas sida!
» Världen på avigan » Information
» E-post
Nyhetsdygnet » Måndag
» Tisdag
» Onsdag
» Torsdag
» Fredag
» Lördag
» Söndag
Du får gärna kopiera bilder och texter om du skriver Källa:Sundweb Online och länkar till oss!

 Har du verkligen koll på din katt?
Katter blir i genomsnitt 15 år gamla. Du har ansvaret för katten hela livet! Det är riskabelt att släppa ut sin katt.
Om man inte kan övervaka den måste den lära sig att rastas i sele och gå i band. Det är viktigt att du ser efter din katt, särskilt om du bor i en tätort. Om du låter din katt springa utomhus utan tillsyn större delen av dagen kan den känna sig husvill och kanske inte hitta hem. Då kan den ta sig upp i trappuppgångar, på balkonger, förorena sand-lådor eller fånga fåglar och annat småvilt. Det kan i sin tur leda till dålig grannsämja. Det är du som kattägare som är ansvarig för kattens välmående och att den inte orsakar skador och irriterar grannarna. Du har som ansvarsfull äger märkt och registrerar din katt, så det går att få tag i dig om något händer katten?

 Kattmördare sätter skräck i husdjursägare – hundratals katter halshuggna
[20 april 2017] Kattägare i Chatham, London, har uppmanats att vara på sin vakt efter att en halshuggen katt hittats i sin ägares trädgård, skriver Kent Online. Samma dag hittades två dödade rävungar, och en hade liknande skador. Det här är inte första gången ett brutalt kattmord utförs i området. Djurräddningsorganisationen Animals Lost and Found säger att de sett andra katter som torterats på samma sätt och misstänker att det är den ökände kattmördaren M25, vars identitet är okänd, som ligger bakom. ''Hon hade blivit halshuggen och hennes svans var avskuren. Som i alla de här hemska fallen var där inget blod, vilket tyder på att det här inte utfördes av ett djur utan av en människa'', säger Natasha McPhee, från Animals Lost and Found. Jag tror att det är samma person, känd som M25-mördaren, som gör det här. Vi känner kvinnan som äger katten och hon är fortfarande i chock, säger hon. Organisationen SNARL, som jobbar för djur ska må bra, har tillsammans med polisen undersökt över hundratals liknande fall. Vi har haft ungefär 220 kroppar, mest katter, men också ett fåtal rävar. Det började i södra Londonområdet, men har nu spridit sig till Kent och till Manchester, skriver Kent Online.

 Skrållan försvann – kom hem efter 8 år
[20 april 2017] Efter åtta år fick Södertäljefamiljen tillbaka sin förlorade familjemedlem Skrållan. När familjen Vesterstens katt Skrållan löpte första gången försvann hon ut ur dörrarna i huset i Södertälje. Trots familjens försök att hitta henne kom aldrig tillbaka igen, det skriver Aftonbladet. Långt senare fick Södertälje katthem in en spräcklig katthona och satte då in annons i tidningen. Då läste matte det här på väg hem från jobbet, såg en bild och tänkte direkt att det här måste vara Skrållan'', säger Astrid Åkesson på katthemmet till Aftonbladet. För att säkerställa att katten verkligen var Skrållan tog ägaren Katarina Vestersten bilder och jämförde, och sedan fick Skrållan komma hem igen. Under tiden hade två nya katter flyttat in, och det har inte varit helt smärtfritt enligt Katarina Vestersten. ''Det har varit ganska fräsigt hittills. Det är ju en fråga om hierarki, vem som bestämmer. Just nu verkar det vara Skrållan'', säger hon till tidningen.

 Katter dödar 16 miljoner småfåglar varje år
[15 april 2017] Stora samhällsresurser satsas på att bekämpa främmande arter som mink och mårdhund på grund av den skada de orsakar fågellivet. Långt större påverkan på fågel-faunan har emellertid en annan främmande art, nämligen vår alldeles vanliga tamkatt. å den tiden merparten av svenskarna bodde på landsbygden fanns en insikt om detta förhållande. Enligt jaktlagstiftningen fick katt som anträffades utanför den gård där den hörde hemma saklöst dödas av jakträttsinne-havaren eller dennes folk, som det hette. Sedermera ströks ”kattparagrafen” och katten överflyttades till lagen om tillsyn över hundar och katter där den emellertid bara omnämns i portalpar-agrafen. Något koppeltvång, som för hundar under tiden 1 mars – 20 augusti, finns inte för katter. Med stöd av några under-sökning som gjorde i mitten av 1990-talet dödar cirka en miljon katter som fanns i Sverige årligen runt tio miljoner småfåglar. Rapporten publice-rades i tidskriften Ornis Svecia nr 6/1996. Sedan dess har det svenska kattbeståndet vuxit och uppgår i dag till minst 1,6 miljoner djur vilket innebär att tamkatterna årligen fångar och dödar cirka 16 miljoner småfåglar! Man skulle kunna tro att så kallade huskatter som får mat hemma inte skulle ägna sig åt jakt. Olika studier har emellertid visat att även välnärda huskatter med ständig tillgång på mat hemma ändå jagar och dödar fåglar och andra djur så snart de släpps ut. En forskare som analyserat kattpredationen på ringmärkta fåglar betonar att fåglar i närhet av mänsklig bebyg-gelse levt tillsammans med katter under så lång tid att de arter som inte klarat predationen helt enkelt inte finns kvar. Frågan är alltså hur fågelfaunan intill byar och tätorter skulle vara sammansatt om katternas predation eliminerades?

 Rättens beslut: Katterna ska omhändertas
[23 mars 2017] Länsstyrelsen gör rätt som omhändertar katter på en gård med djurförbud i Valdemarsviks kommun. Det hävdar förvaltningsrätten i en dom. Länsveterinärenheten upptäckte vid ett besök på den gården i slutet av förra året 12 till 14 katter på den aktuella adressen trots att ett djurförbud för samtliga djur meddelades förra våren. Katterna sågs både på tomten och sittandes i fönstren inne i bostadshuset. Av beslutet i förvaltningsrätten ska djuren säljas eller överlåtas på annat sätt. Om veterinär bedömer att katterna av djurskyddsskäl ska avlivas kan detta genomföras. Parets företrädare, advokat Sven Olsson, har överklagat länsstyrelsens senaste beslut om djurförbud (maj, 2016) och angett att katterna är steriliserade eller kastrerade. Alla katter ägs heller inte av mannen på gården som är förbjuden att ha djur överhuvudtaget. Att det gått så pass lång tid sedan förbudet utfärdades visar enligt advokaten att ärendet varken är brådskande eller allvarligt. örvaltningsrättens bedömning är att länsstyrelsen har agerat riktigt. Paret är båda förbjudna att ha hand om katter men har trots detta haft flertalet katter på gården. Besluten enligt djurskyddslagen gäller omedelbart även om de överklagas, skriver rätten.

  Vanvårdar katter – trotsade förbud
[17 mars 2017] Mannen förbjöds att ha katter på grund av vanvård, men trotsade förbudet. Nu döms han för brott mot djur-skyddslagen. Mannen är hemmahörande i Finspångs kommun, men har begått brotten vid sin fastighet i Närke. Han för-nekar brott och uppger att det vistas katter vid hans hus. 70-åringen hävdar att det rör sig om katter från grannskapet som självmant kommit till hans hus och uthus. Mannen medger att han gett djuren mat och vatten, men att detta inte innebär att han håller katterna som sina djur. Han har tidigare fått djurförbud och anser att det är en dubbelbestraffning att lagföra honom för att det finns katter vid hans fastighet. Polisens djurhandläggare har vid flera tillfällen varit vid bostaden. I förhör har handläggaren berättat att det befunnit sig en mängd katter där, som varit vanvårdade och i dåligt skick. I flera fall har katterna fått avlivas. Det konstateras att katterna utfodrats vid fastigheten. Djurförbudet som 70-åringen fick 2014 innebär att han inte får mata djur. I domen från Örebro tingsrätt betonas att det är helt orimligt att stora mängder katter besöker hans bostad, om det inte funnits skäl att göra det. ”Sådant skäl är naturligen att djuren får mat. Det är helt klarlagt att han vid gällande tidpunkt varit förbjuden att hålla katt”, konstaterar rätten. 2014 dömdes mannen och bötfälldes för samma gärning. Örebro tingsrätt konstaterar att det rör sig om återfall i brottslighet. 70-åringen döms för brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och böter. Källs: Norrköpings Tidningar

 Tusse sköts till döds: Ärendet nerlagt
[17 mars 2017] För drygt en månad sedan fick familjen Norlén avliva sin katt ”Tusse” efter att någon skjutit honom tio gånger med luftvapen. Familjen anmälde då händelsen till polisen, men samma dag lades ärendet ned – trots tips. De har bara vänt på pappret känns det som, säger matte Jennie Norlén. Vardagsbrottsligheten kan drabba vem som helst, och inte bara människan. Ibland är det människans bästa vän, våra sällskapsdjur som far illa. Det blev ingen utredning, samma dag som familjen upprättade en anmälan beslöt sig polisen för att lägga ned den, trots att de fått tips har polisen inte gjort något med det. Med all respekt, jag förstår att de har väldigt mycket att göra. Men jag tycker de borde orka kolla av lite mera, säger Jennie Norlén? (Källa: SVT-Nyheter)

 Kattägare misskötte sina djur – en fick avlivas
[6 mars 2017] Efter att ha fått in två anmälningar om misstänkt vanvård av katter i en lägenhet i centrala Norrtälje gjorde länsstyrelsens djurskyddshandläggare en inspektion. Vid inspektionen i januari kunde djurskyddshandläggarna konstatera att det fanns fem katter i bostaden, varav två hölls i ett fönsterlöst förråd under större delen av dagarna. Enligt kattägarna var katterna instängda i olika utrymmen för att undvika att det bråkade. Flera av kattlådorna var också smutsiga av avföring och urin. Inspektörerna noterade även att katternas matskålar stod precis intill kattlådorna. En katt var sjuk och i så dåligt skick att den togs till veterinär där man beslutade att avliva den. Nu har kattägaren fått ett föreläggande och måste se till att varje katt måste har ett utrymme på minst två kvadrat att röra sig på, att de har mjuka liggplatser, att kattlådorna hålls rena och att katterna matas minst 0,5 meter från sina toalettlådor. Kattägarna måste också se till att de fyra katterna dagligen får social kontakt med andra katter eller människor och att de enbart hålls i utrymmen som har fönster.

 Nyfiken katt hamnade i kaminen
[6 mars 2017] Katten Spinn gjorde som tomtefar och försvann ner i skorstenen. Han landade i en braskamin, men hann aldrig få det hett om öronen. Ägarna visste inget om Spinns äventyr på grannhusets tak och befarade det värsta när han var borta. Lyckligtvis kom en släkting till grannen för att titta till det tomma huset. Jag kan inte fatta det otroliga i den här historien. Han brukar titta till huset ungefär var tredje månad och så gör han det just den här dagen, säger Spinns ägare till Värmlands Folkblad. Spinn, som nu fått smeknamnet Sotarn, verkar inte ha tagit skada av sitt fall, utan lekar och busar med sin syster Tesla igen.

 Veterinär varnas för brister och slarv
[6 mars 2017] Katter har fått bråck och infektioner i samband med kastrering, och flera djur har dött i samband med behandling. Nu får en veterinär i Linköping en varning från Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, rapporterar SVT Öst. Det var länsstyrelsen i Östergötland som anmälde veterinären till myndigheten. Länsstyrelsen har gjort flera kontroller sedan 2011 och vid alla tillfällen har allvarliga brister upptäckts. Det är ju djur som har dött, antingen under behandlingen eller som har behövt avlivas. Det har varit utdragna förlopp. Så det är klart att djuren har farit illa, säger länsveterinär Helen Loor till tv-kanalen.

 Katten Ernst hittade hem – efter nio år
[2 mars 2017] Katten Ernst försvann från sitt hem utanför Skellefteå 2008. Efter att länge ha letat efter sin katt gav ägaren upp hoppet om att få återse Ernst. Men nu, nio år senare, hände det osannolika. Ernst och hans ägare återförenades och det hela slutade i en riktig solskenshistoria. Det visade sig att Ernst hade bott hemma hos ett äldre par i en by utanför Skellefteå de senaste åren. Han hade faktiskt bott alldeles i närheten av det hem som han försvann ifrån, men åren hade gått och Ernst ursprungliga ägare hade hunnit flytta från byn. Det var i mitten på februari som Ernst placerades på Djurskyddet i Skellefteå. Enligt rutin kollar Djurskyddet djurens chipmärkning när de tar emot dem för att se om de kan lokalisera någon ägare. Men så var inte fallet denna gång. Det var först en vecka senare, när Ernst placerats hos en fodervärd som kontroll av chipmärkning gjordes. Det efter att fodervärden insisterat på att göra en kontroll av chipmärkning trots allt. Ernst var chipmärkt och registrerad hos Svenska kennelklubben. Tack vare registreringen kunde Ernst ägare spåras och snacka om att det blev en förvånad Skellefteåbo som tog emot samtalet om att hans katt återfunnits efter att ha varit försvunnen i nio år. Nu bor katten Ernst, som hunnit bli 14 år gammal, hemma hos sin ägare igen. Som man brukar säga, slutet gott, allting gott.

 Katter portat på vigsel i Sollentuna kyrka
[2017-02-28] "Får man ta hunden med sig in i himlen" sjöng Hasse "Kvinnaböske" Andersson i sin klassiska låt "Ängla-hund" från 1982. Varför får inte våra katter vara med vigseln? Det frågar sig ett par som planerar sitt giftermål i en kyrka Sollentuna. Brudens och brudgummens önskemål är att katterna ska agera bestman respektive brudtärna. Nej, säger kyrkan som inte vill godta att parets båda katter ska delta i själva bröllopsceremonin. Tillförordnad kyrkoherde i Sollentuna kyrka, förklarar att deras kyrka inte tillåter djur inomhus om det inte rör sig om exempelvis blindhundar. När vi jobbar med offentliga lokaler måste vi ta hänsyn till besökarnas behov till exempel allergier. Det hade varit samma sak om det rört sig om en hund, säger han. Han har erbjudit paret en utomhusvigsel där katterna får vara med. Men paret har tackat nej, och fortsätter leta efter en kyrka där de får igenom sin vilja.

 Katten varnade för villabrand i Nordmaling
[2017-02-26] Husets katt fungerade som brandvarnare när det började brinna i en villa i Rundvik i Nordmaling inatt, och huset kunde räddas. Katten väckte den som bor i huset, och då rök det från en vägg i köket, berättar räddningstjänsten i Nordmaling. Några hinkar vatten mot väggen stoppade branden från att ta riktig fart, så när räddningstjänsten kom fram räckte det med att hugga upp ett mindre hål i väggen och släcka glödbranden, skriver P4 Västerbotten.

 Smart katt löser problem på Värmdö
[2017-02-11] Han för mössor tillbaka till sina ägare och hämtar dockor som glömts i kylan. Värmdökatten Texas – simpel tjuv, vän av ordning eller något helt annat? Han tror att han är en hund, säger Texas ägare. Katten har en ovanlig talang. När andra kissar kommer hemdragandes med möss och smådjur tycks Texas vara mer intresserad av nallar och kläder. Han hittade en mössa innan jul och nu senast drog han in ett docka genom kattluckan. Jag tror inte att han stjäl saker, det är nog ofta sånt som folk tappat ute, säger matte Emmy Klang som har lagt upp Texas fynd i Facebookgruppen Värmdö-bor. På mössan fick hon napp redan samma dag från en som tappat den. Oftast är det jag som får leta upp ägarna, Texas är inte så bra på den delen. Eller så vill han sakerna själv, säger hon. Texas bor tillsammans med Emmy och hennes hundar. Hon misstänker att umgänget har haft inverkan på hans självbild. Han är uppvuxen med hundar och tror nog att han själv är en. Ofta brukar han leka med hundarna, de turas om att hämta och lämna saker så det är väl från dem han har lärt sig, säger hon till lokaltidningarna Mitt i Stockholm.

 När bebis överges i trapphus kom katt till hjälp
[2017-02-08] Det är många gånger som djur visat att de är lojala och beskyddande, men den här berättelsen gjorde mig extra berörd. Att någon överger en bebis är ofattbart, men tack och lov gick det bra för den lilla pojken som beskyddades av katten Masha, som nu hyllas som en hjältinna över hela nätet. I ett kvarter i Ryssland driver en herrelös katt omkring bland hyreshusen. Katten har ingen ägare, men är snäll och väluppfostrad och därför omtyckt av de som bor i området. De har till och med döpt henne till Masha. En kall januarimorgon hör 65-åriga Madeschda Machikowa olyckliga ljud från trapphuset. Hennes första tanke är att det är katten Masha, så hon rusar ner för att se om det hänt hennes favoritkatt något. 65-åringen märker snabbt att det inte är katten som låter, utan en bebis. Madeschda Machikowa chockas över vad hon ser. I en kartong ligger en övergiven bebis, som värms av den lugna katten Masha som beskyddar den lille. em som lämnat barnet i den kalla trappuppgången visste ingen, men vad som är tydligt är att barnet mådde bra tack vare att katthjältinnan skyddat och värmt bebisen. När ambulans kom till platsen ville katten Masha inte lämna pojkens sida.

 Katt hade 14 hårsnoddar i magen
[2017-01-27] En katt som kom in till Distriktsveterinärerna i Roma i början av veckan visade sig ha 14 hårsnoddar i magsäcken. Dessa har nu opererats bort. Den randiga hankatten började må dåligt redan i slutet av förra veckan. Han tappade aptiten och började så småningom få kräkningar, och när han några dagar senare kom in till Distriktsveterinärerna i Roma kunde man konstatera att han hade ett stort antal hårsnoddar i magsäcken. I tisdags opererades katten av veterinär Zandra Jakobsson. Det är ju inte helt ovanligt att djur stoppar i sig saker, och allra oftast handlar det om hundar, men vi får även in katter emellanåt. Att det var så otroligt många hårsnoddar vi fick plocka ut är däremot ganska ovanligt, säger Zandra Jakobsson. Hon berättar att det allra farligaste är när saker som djur stoppar i sig hamnar i tarmen, men även om de 14 hårsnoddarna låg i magsäcken hade katten avlidit utan en operation. Den här gången slutade det dock lyckligt. Katten mår väldigt bra. Han är hemma nu och äter och dricker med god aptit. Ägaren berättar att han redan är busig och bär runt på sina leksaker. Enligt Zandra Jakobsson är snören och band bland det vanligaste som katter stoppar i sig. Kring jul får man exempelvis ofta in katter som svalt presentsnören och glitter som man har i granen. Men hur gör man för att undvika att djuren stoppar i sig saker på det här sättet? Det bästa är ju att inte ha sådana saker framme, och att inte låta djuren leka obevakat med saker som de kan svälja. (Källa: P4-Gotland)

 Tjugo katter avlivades efter vanvård
[2017-01-14] Ett tjugotal katter vanvårdades. De levde i missär, var sjuka, fick inte rent vatten eller tillräckligt med mat. När polisen kom till huset i Halland omhändertogs katterna omedelbart. De var så illa däran att de fick avlivas på plats, berättar djurskyddshandläggaren Christel Condrup Ericsson. Vid en inspektion ett par månader senare hade mannen nya katter. Detta trots ett beslut från Länsstyrelsen i Halland redan 2006, som på grund av tidigare förseelser, förbjöd mannen att skaffa eller ha hand om djur. Nu åtalas mannen, som är i sjuttioårsåldern, vid Varbergs tingsrätt för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Mannen förnekar brott. Källa: Nyhetsbyrån TT

 Hundratals katter fick fågelinfluensa
[2017-01-14] Hundratals tamkatter har satts i karantän i New York sedan de insjuknat i en mycket smittsam fågelinfluensa. Minst en veterinär har också smittats. Det är första gången som viruset H7N2, som vanligen påträffas hos fåglar, har infekterat tamkatter, uppger hälsovårdsmyndigheten i New York. Symptomen är i allmänhet milda med nysningar, hosta och rinnande ögon och näsa. Viruset upptäcktes förra månaden hos 45 katter på Manhattan i ett katthem som drivs av Animal Care Center (ACC). Senare spreds smittan till katthärbärgen i Queens och Brooklyn. Hälsovårdsmyndigheten känner inte till hur katterna har smittats av viruset och hur det kunde spridas så snabbt. ''Vi fortsätter att uppmana New York-borna som har tagit hand om katter från ACC-hem att vara uppmärksamma på symptom hos sina husdjur och vidta lämpliga försiktighetsåtgärder'', säger Mary Bassett vid hälsovårdsmyndigheten. Källa: Nyhetsbyrån Reuters

 Fick tillbaka sin katt – efter ett halvår på vift
[2017-01-08] En riktig kalasjulklapp kom hem till familjen Öhman lite försenat – efter ett halvårs frånvaro var katten Runar tillbaka i hemmet, skriver Västerbottens-Kuriren. På sommarsemestern utanför Västerås sprang familjen Öhmans, från Umeå, nioåriga katt Runar bort. Trots att de letade i timmar kunde de inte hitta sin fyrfota kamrat. Vi letade jättelänge, och till slut gav vi upp och tänkte att han säkert blivit uppäten, säger matte. Första veckorna efter att katten försvunnit tyckte familjen det var jättejobbiga. Men med tiden vande man sig vid tanken på att Runar inte skulle komma hem igen. Till sist tänkte man inte så mycket på honom, vi visste ju att han var död, säger familjen. Men det var långt ifrån sanningen. För plötsligt fick en av familjens kompisar syn på en bild på en bortsprungen katt i Västerås på Facebook. Hon insåg snabbt att det var Runar som hade dykt upp igen. Kompisen tog kontakt – och förra fredagen kunde familjen hämta hem sin förlorade kompis. Sedan dess har Runar försökt göra sig hemmastad i Umeå igen.

 Kattunge tjuvåkte bil från Torsby till Grums
[2017-01-08] En bilist fick en oväntad fripassagerare på färden mellan Torsby och Grums. Vid Nyängen i Grums kröp nämligen en liten kattunge fram från bilens motorrum. Polisen i Värmland gick igår kväll därför ut på sin Facebooksida och efterlyste kattägaren. Den som vet något om kattungen kan ringa polisen på 11414. (Källa:P4 Värmland)

 Katter nära bli skjutna – blev räddade
[2017-01-06] En kattägare i Kristianstad försvann efter en tragisk händelse – och nio katter lämnades hemlösa. Nu har den ideella föreningen Kattjouren kommit till undsättning och deras vädjan om akut hjälp för att rädda katterna gav resultat. ''De kommer att få ett nytt hem och bli utplacerade runtom i Skåne. Vi har inte hunnit kolla upp alla hem än, utan vi gör alltid intervjuer och kollar upp de nya ägarna först. Men hälften av katterna har redan fått hem som vi har godkänt,'' säger Lina på Kattjouren till 24kristianstad. På tisdagskvällen publicerade Kattjouren ett inlägg på Facebook med rubriken:

”AKUT NÖDROP: Vill du rädda livet på en katt som annars kommer skjutas?”. Över 1 000 personer delade inlägget. Vi fick en bra respons och det var många som hörde av sig. Sedan är det alltid svårt att veta med responsen, tyvärr är det så att vissa katter drar mer än andra. Långhåriga eller kattungar brukar få bättre respons, och på den här bilden fanns det en långhårig katt, säger Lina och fortsätter: Men när det verkligen är akut där det saknas ägare eller finns en ägare som skadar katterna så får vi mycket mer respons, då sluter folk upp snabbare. Ägaren som hade bott på gården kommer inte hem igen, och släkten ska sälja gården. En privatperson tipsade oss och när de inte vill ha katter på landet så innebär det ofta att det blir skjutna, så det var akut.

Du får gärna kopiera bilder och texter om du skriver: Källa: Sundweb Online och länkar till oss!
Sundweb är en icke-kommersiell webbplats - på Internet sedan augusti 1996.
Data och information tillhandahålls enbart som informationsmaterial.
Vi tar inte ansvar för eventuella felaktigheter i denna information.