» Startsida
» Djurförsök
» Hotade djur
» Fossila djur
» Klonade djur
» Djurplågeri
» EU-Djurtransport
» Naturkatastrof
» Kamphundar
» Kamphundslexikon
» Bisarr hundkultur
» Asiatisk matkultur
» Vetenskap
» Regnskogen
» Katter
» Miljön
» Rovdjur
» Reservat
» Jättebläckfiskar
» Läsarnas sida!
» Världen på avigan » Information
» E-post
Nyhetsdygnet » Måndag
» Tisdag
» Onsdag
» Torsdag
» Fredag
» Lördag
» Söndag
-- Dagens bild --
All kopering av text och bilder för kommersiella syften är förbjuden.

All kopering av text och bilder för kommersiella syften är förbjuden

 Lavskrikor eller avverkning? – Avgörs i domstol
[22 april 2017] I Hälsingland har fem skogsägare stoppats från att avverka sin skog för att det häckar lavskrikor i den. Markägarna har överklagat och ska snart Miljödomstolen avgöra om artskydd eller äganderätt väger tyngst. Skogen är 110 år gammal, 29,5 hektar stor och ligger vid Arbrå. Lavskrikans bevarandestatus riskerar att hotas i området, enligt Skogs-styrelsen och Länsstyrelsen. Det är därför de har stoppat avverkningsplanerna. Skogsstyrelsen följer artskyddsförord-ningen, en lag som ska skydda vissa arter och deras livsmiljöer enligt EU:s naturvårdsdirektiv. Lagen har funnits i nuvar-ande form sedan 2008, men har knappt tillämpats inom Sveriges skogsbruk, trots att skogsbruket omfattas av lagen. Markägarna kommer inte att få någon kompensation för att de inte får avverka sin skog. Lavskrikan är en mycket stationär fågel som helst häckar i slutna barrskogar äldre än 60 år och med underväxt av gran, enligt Artdatabanken. Den behöver äldre träd för att kunna gömma sin föda under barken och för att kunna ta trädlavar till bygget av sitt bo. Skogen får gärna vara i blandad ålder eftersom ungarna måste kunna gömma sig från rovfåglar som duvhök i underväxten. Enligt Artdata-banken missgynnar storskaligt skogsbruk lavskrikan. Populationen har minskat med 10-40 procent de senaste 30 åren, och minskningen sker framförallt vid lavskrikans utbredningsgränser. Skogen vid Arbrå är en sydlig utbredningsgräns. Bollnäs fågelklubb har gjort inventeringar under 25 år i Arbrå som visar att antalet lavskrikerevir i trakten har minskat från 23 till 11. De redan genomförda skogsavverkningarna har orsakat minskningen, enligt fågelklubben.

 Människoätare hade dåliga tänder
[22 april 2017] Vid förra sekelskiftet spred två lejonhannar skräck i Tsavo i södra Kenya. På kort tid dödade de och åt upp ett stort antal människor. Orsaken? De hade dåliga tänder. Det hävdas i en ny studie som publiceras i Scientific Reports. De två lejonhannarna blev världsberömda sedan de stoppat bygget av den nya järnvägen från Mombasa till Uganda 1898. De attackerade järnvägsarbetarna i deras läger, bröt sig in i tälten, och släpade ut sina olyckliga offer i bushen. Efter nio månaders skräckvälde sköts de två djuren av den brittiske officeren John Patterson. Hur många människor som dödades har aldrig blivit klarlagt. Uppskattningarna varierar från 35 till 135, men oavsett antalet bör en stor del av deras diet ha ut-gjorts av människor under den korta period de var verksamma. Varför de fick smak för människokött har det spekulerats om länge. Det är känt att boskapspest dödade stora mängder vilda idisslare under 1890-talet, och gjorde lejonens naturliga bytesdjur sällsynta, men att detta skulle vara hela förklaringen har inte verkat troligt. I den nya studien har forskarna gran-skat de två hannarnas tänder (deras skelett finns på Field Museum i Chicago i USA), och jämfört dem med tänderna från en annan människoätare som sköts i Zambia 1991, samt tänderna från ett stort antal lejon som levt på mer naturliga bytes-djur – bufflar, zebror, antiloper – och från fem lejon som framlevt sina liv på zoo. De tittade också på tänderna hos gepar-der, som nästan bara äter rent kött, och hyenor, som krossar och äter mycket ben. Analysen visar att människoätarna sannolikt bara åt mjukdelarna på sina byten. En närmare granskning visade att de människoätande lejonen led av olika tand- och käkskador. Den ena hannen från Tsavo hade en smärtsam varböld i roten hos en av hörntänderna. Det bör ha varit omöjligt, eller svårt, för dem att knäcka ben, eller döda bufflar eller zebror med sådana skador. Sannolikt var det därför som de slog sig på människojakt. Vi är helt enkelt svagare och mer lättdödade än andra stora djur.

 Ingen ersättning till hästägare efter hundattack
[22 april 2017] Catrin Alexandersons häst Maze Runner attackerades av en hund under en skogstur. Trots att hästen har fått skador för livet betalar försäkringsbolaget inte ut någon ersättning. Det var i november förra året som Catrins och 1,5-åriga travhästen Maze Runner av en en lösspringande hund när de var ute på en skogstur. Hunden bet sig fast i hästens mule, berättar Skaraborgs Läns Tidning. Hästen fick bitsår på huvudet och i halsen och det blev även ett stort köttsår på vänsterbogen. Skadorna blev så stora att hästen inte kommer att kunna användas som tävlingshäst. Händelsen polisanmäldes direkt men förundersökningen har lagts ned. Det här innebär att det inte går att fastställa att det var en brottslig händelse och därmed betalar försäkringsbolaget inte ut någon ersättning för den skadade hästen. Den aktuella hunden är nu omplacerad. Tidigare i veckan skadades en häst på Ekerö utanför Stockholm så allvarligt att den fick avlivas efter att ha jagats av en lös hund.

 Hund i Madrid dödat sin matte
[22 april 2017] En 40-årig kvinna har dödats i sitt hem av sin hund, av rasen dogo canario. Kvinnans kropp hittades 18 april i hennes villa i El Molar i Madridregionen. Hon hade fått flera lastpallar över sig och till en början misstänktes att hon omkommit i en olycka. Obduktionen visade dock att kvinna attackerats av sin egen hund och förblött. Hundrasen, en dogo canario, härstammar från Kanarieöarna och är klassad som särskilt farlig. Källa: Nyhetsbyrån EFE

 Älg i Årsta avlivades
[21 april 2017] På torsdagen fick polisen in mängder av samtal från personer som rapporterade om en älg som gick om-kring i Årsta i södra Stockholm, skriver Stockholm Direkt. Många Årstabor ringde polisen och till staden för att rapportera om en älg som gick i Årstaskogen, och det tycktes som att den var på väg ut på Essingeleden och Södra länken. Det är förstås ingen lämplig miljö för en älg, så det togs beslut om att rycka ut och göra något åt saken. Det fanns bara ett alter-nativ. Antingen hade den sprungit rakt ut i vägen eller så hade den simmat över Årstaviken till Tanto. Det hade varit kata-strof om den hamnat på Söder. Vi kan inte ha älgar springande i innerstan, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare på trafik-kontoret, till tidningen. Att söva älgen och flytta den var inget alternativ, så vid 16-tiden togs beslut om att avliva älgen.

 Finsk varg anföll bil - avlivad
[21 april 2017] En varg i Finland gick till anfall mot en bil som stannade till för vargen. Vargen har nu avlivats. Det var i Pemar i sydvästra Finland som vargen gick till anfall. Pemar ligger längs med vägen mellan Åbo och Helsingfors. I flera veckor har det setts en haltande varg i trakten. Det tros vara en varg som blev påkörd i mars. Den blev skadad i bakbenet och linkade iväg till skogs, enligt TV-kanalen Yle. Vargen har troligen därefter stötts ut från sin flock och tvingats leta föda nära bebyggelse. När bilisten i Pemar fick se den haltande vargen på vägen stannade föraren till. Men vargen gick till anfall mot bilen. Vargen har nu avlivats med hänvisning till säkerhet och djurskydd. Det ska undersökas om vargen eventuellt hade rabies.

 Här säljs hornen dyrare än guld och kokain
[21 april 2017] Djuren slaktas i viltreservatet i Tanzania och smugglas till Asien. Här säljs avsågade elefantfötter som pallar och noshörningshorn som potensmedel. Det finns så många människor här, och så mycket kapital, skriver WWF. Men i år införs ett totalförbud i Kina som förhoppningsvis ska ge eko i fler länder. Tjuvjakten omsätter enorma summor varje år. De mest åtråvärda delarna från djur som skjutits av tjuvjägare i Afrika smugglas ut och skeppas till Asien. Noshörningshorn säljs till högre pris än guld och kokain, Det har varit oerhört lukrativt. Och priserna på elfenben är fortfarande väldigt höga, säger Allan Carlson som leder WWF:s arbete i viltreservatet Selous i Tanzania. I Kina var elfenben förr i tiden något som bara det kejserliga hovet hade. Men så plötsligt blev det en statussymbol för var man – att ha till exempel ätpinnar eller snidade figuriner i elfenben. Last efter last gick till Kina, Thailand, Vietnam och Filippinerna. Så det gäller verkligen att få bort marknaden – det finns så många människor här, och så mycket kapital, säger Allan Carlson. Men tack vare världsop-inionen som rutit till så sätter nu myndigheterna i Kina stopp för handeln med elfenben. I år införs ett totalförbud. Och liknande grepp tas nu i flera av de andra länderna i Sydostasien. Nyligen har man dessutom lyckats sätta dit några av de stora spindlarna som handlar med elfenben. Man har lyckats plocka bort några av de stora aktörerna, och skickat ut en signal att nu dras skruvarna åt och det är stränga straff för detta. Så glädjande nog ser vi en förändrad attityd och en minskad tjuvjakt på elefanterna. enligt WFF.Afrikas största vildmark Selous måste räddas

 Enormt isberg har gått på grund i Kanada
[22 april 2017] Turister invaderar lilla staden Ferryland i Kanada efter att ett stort isberg gått på grund. Det är det största jag sett här, säger Adrian Kavanagh, stadens borgmästare. I Ferryland är isberg ingen ovanlig syn men det här senaste verkar ha gått på grund och lockar till sig turister som vill fota. Det uppskattas vara mellan 46 och 75 meter högt och mellan 121 och 200 meter långt. Hittills i år har 616 isberg rört sig i norra Atlanten jämfört med 687 stycken under hela förra året. Isens ökade rörlighet förklaras med starka vindar och klimatförändringar vilket påskyndar nedbrytandet av polarisarna, skriver Canadian press. Link to the original article!

 Europas största mjölkgård ska ha 20.000 kor
[21 april 2017] Planerna på att bygga en gigantisk mjölkgård med plats för tusentals kor är klara. Men nu kommer protest-erna från omgivande bönder som riskerar att bli av med sina inkomster. Europa kan få en ny mjölkgård av enorma propor-tioner. Det spanska mejeriföretaget Valle de Odieta har gått ut med planerna på en anläggning i Soriaprovinsen norr om Madrid som troligen blir både landets och världsdelens största. Den totala kapaciteten kommer att vara 20 000 kor. Stall- och foderanläggningen kommer att uppta 150 hektar, och ytterligare 3 000 kommer att användas för att få fram foder. Den totala prislappen landar på motsvarande närmare 800 miljoner svenska kronor, rapporterar danska Landbruksavisen. Men planerna mottas inte med öppna armar i alla läger. Kritiker menar att jättegården kommer att leda till att andra mindre producenter kommer att behöva lägga ner, och att fler än 400 familjer därmed kommer att beröras. Provinsens president tycker dock att planerna är positiva och att gården kan tillföra lantbruksproduktion till provinsen som har haft problem med nedläggningar i just den.Länk till den originala rtikeln!

 Ny EU-lag: All italiensk mjölk märks
[22 april 2017] En ny lag gör det obligatoriskt att ange både var kon mjölkats och var produkten förädlats. Om mjölken inte kommer från Italien, står det antingen ”Från land inom EU” eller ”Från land utanför EU”. Om allt skett i samma land räcker det att det står till exempel ”Ursprungsland: Italien”. Enligt lagen ska etiketterna vara lätta att hitta på förpackningen och lätta att förstå. De nya reglerna gäller för all mjölk, även från get och får, samt all ost och all yoghurt som görs med den. Företagen har nu sex månader på sig för att ändra sina etiketter, men enligt den största jordbruksorganisationen Coldiretti har redan två tredjedelar av mjölkprodukterna de nya etiketterna. Jordbruksorganisationerna, som kämpat länge för att få igenom lagen, är överlag nöjda med förändringen. Det är även den italienske jordbruksministern Maurizio Martina, som har förklarat att han hoppas att fler länder inom EU inför liknande lagar. Han vill nu ha samma regler för ris, vete och pasta. Enligt ministeriet kan den nya lagen förändra marknaden drastiskt, speciellt på ostmarknaden. EU gav klartecken i oktober förra året.Källa: Lantbrukets affärstidning

 Jagades av björn under cykeltur
[22 april 2017] Lina Njajta Markusson var på väg mellan Stensele och Storuman på cykel när hon plötsligt fick öka tempot. Bakom på vägen rusade en björn efter henne. Jag undrar om jag har cyklat så fort någonsin. Jag tror inte det, säger hon till Folkbladet. Björnen jagade först en ren som vek av in i skogen, men fick sedan syn på Lina Markusson på sin cykel. Den var bara ett par meter ifrån mig och gav ifrån sig varningsläten, säger hon. Björnen tog först in på henne men efter omkring hundra meter, när de närmade sig en större korsning, gav björnen upp och lommade in i skogen. Lina tror att hon hade otur att hamna mitt i björnens jakt. Jag kom och störde, så det är inte så mycket att säga om, säger hon.

 Lämnade katt och hund ensamma i flera dygn
[22 april 2017] En kvinna bosatt i Kramfors kommun förbjuds av länsstyrelsen att ha hand om eller skaffa djur. Detta efter att hon dömts för djurplågeri. Kvinnan, som är i 20-årsåldern, dömdes förra året för djurplågeri efter att ha lämnat en hund och en katt utan tillsyn i tre till fyra dygn. Efter domen har nu länsstyrelsen beslutat att förbjuda kvinnan att ha hand om eller skaffa djur. Hon ska även inom tre veckor efter beslutet göra sig av med eventuella djur som hon har hand om. Länsstyrelsen ska meddela om förbud att ha djur om en person har dömts för djurplågeri. I beslutet skriver länsstyrelsen att kvinnan saknar förmåga att ha hand om djur de ser heller ingen anledning att förbudet ska tidsbegränsat.

 Rastade hund på balkongen
[22 april 2017] En man bosatt i Härnösands kommun får förbud av länsstyrelsen om att ha djur efter att han bland annat har rastat sin hund på balkongen. Mannen, som är i 60-årsåldern, hade vid tre tillfällen fått förelägganden eller förbud av länsstyrelsen under 2016 och 2017. Han har förbjudits att ha sin hund på balkongen samt att rasta den där. Han ska även ha fått föreläggande om att hålla utrymmen för katter samt deras kattlådor rena. Vid två tillfällen har hans djur omhänder-tagits eftersom han inte har följt de föreläggande eller förbud som han har fått. Nu har länsstyrelsen beslutat att ge mannen ett förbud om att ha hand om samt att han inte får skaffa djur. Han anses sakna förmåga att ha hand om djur. Beslutet gäller tillsvidare och mannen måste inom tre veckor efter beslutet göra sig av med sina djur.

 Glada kor skuttar i dag ut i det fria
[22 april 2017] Just nu stampar korna otåligt i stallen, men snart är det dags. På Nils Holgerssongymnasiet i Skurup är det kosläpp lördagen den 22 april. Korna släpps i två omgångar kl. 11.30 samt kl. 14.30. Skurup 4860, Väg 755 (Landsvägen mot Skivarp) Gården är öppen mellan kl. 10 – 17 och skolan har samtidigt Öppet Hus. Skolan visar sina gymnasieprogram inom Bygg- och anläggning, Fordon- och transport, Naturbruk samt gymnasiesärskolan. Parkering 20 kr. Utöver kosläpp kommer det finnas försäljning av grillad korv, ponnyridning, traktoråkning, prova-på-maskiner samt olika djur att titta på och klappa om man vill. Skånemejerier är på plats och ni kan träffa Kalvin som bjuder barnen på chokladmjölk så långt lagret räcker. Träffa en biodlare, kom och prata miljö, kretslopp, hållbarhet och återvinning med oss och Tetra-Pak.
-- På Naturbruksgymnasiet i Bräkne-Hoby släpps korna den 22 april kl.11.00. Gården är öppen mellan kl. 9.00–14.00. Gamla Riksvägen 61, 372 62 Bräkne-Hoby. Förutom kosläppet finns det möjlighet att åka hölass bakom traktor, ponnyridning, provsitta traktorer och mycket mer. Det bjuds på mjölk och bulle så långt lagret räcker. Parkeringsavgift 20:- går oavkortat till Lions.

Du får gärna kopiera bilder och texter om du skriver: Källa: Sundweb Online och länkar till oss!
Sundweb är en icke-kommersiell webbplats - på Internet sedan augusti 1996.
Data och information tillhandahålls enbart som informationsmaterial.
Vi tar inte ansvar för eventuella felaktigheter i denna information.