» Startsida
» Djurförsök
» Hotade djur
» Fossila djur
» Klonade djur
» Djurplågeri
» EU-Djurtransport
» Naturkatastrof
» Kamphundar
» Kamphundslexikon
» Bisarr hundkultur
» Asiatisk matkultur
» Vetenskap
» Regnskogen
» Katter
» Miljön
» Rovdjur
» Reservat
» Jättebläckfiskar
» Läsarnas sida!
» Världen på avigan » Information
» E-post
Nyhetsdygnet » Måndag
» Tisdag
» Onsdag
» Torsdag
» Fredag
» Lördag
» Söndag
-- Dagens bild --
All kopering av text och bilder för kommersiella syften är förbjuden.

All kopering av text och bilder för kommersiella syften är förbjuden

 Protester: EU:s jordbruk bedrivs inte hållbart
[17 april 2017] EU:s medlemsländer har identifierat jordbruket som det största hotet mot biologisk mångfald. Fram till den 2 maj kan EU-medborgare tycka till om unionens jordbrukspolitik och Världsnaturfonden WWF, BirdLife Europe & Central Asia och European Environmental Bureau (EEB) uppmanar oss att ta chansen med sin kampanj Living Land. EU:s State of Nature-rapport från 2015 slog fast att jordbruket är det största hotet mot fåglar och det näst största hotet mot andra arter i unionen. Det är bland annat konstgödsel, bekämpningsmedel, förändringar i vilka grödor som odlas och ett allt intensivare brukande av marken som utgör försämringen för lantbrukets arter. Jordbrukspolitiken i unionen miss-gynnar småskaliga jordbruk och tar inte tillräcklig hänsyn till biologisk mångfald.Säg ja till ett levande odlingslandskap nu!

 Kvinna attackerad med pepparspray i Göteborg
[17 april 2017] En kvinna som var ute och rastade hunden i Högsbohöjd i Göteborg ska plötsligt ha attackerats av en man som sprutade pepparsprej i hennes ansikte. Polisen hittade senare mannen och det hela slutade med att personerna anmälde varandra för misshandel. Det är oklart om kvinnan skadats fysiskt vid händelsen.

 Arbetsutskott ger tummen ner för muddring i havsvik
[17 april 2017] En fastighetsägare har ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna för muddring i en havsvik och uppläggning av muddermassor på land. Han vill utföra muddringen i anslutning till befintlig brygga då sjöbottnen har grundats upp så att det är svårt för honom att komma in med båt vid lågvatten. Han vill också ha möjlighet att bada i viken. Bygg- och miljönämnden föreslår att arbetsutskottet säga nej. Motivering; området ligger i en skyddad vik, som i sin tur är belägen i en så kallad trösklad havsvik (det är grunda vattenområden som hyser en stor mångfald av arter och som fun-gerar som viktiga uppväxtmiljöer för fisk). Just den här viken ingår dessutom i länsstyrelsens inventering av trösklade havs-vikar. Bygg- och miljönämndens arbetsutskott bedömer därför att den aktuella muddringen inte är förenlig med strand-skyddets syfte att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet. Då fastigheten även kan nås via land- och vägförbindelse, bedöms den enskildes behov av att muddra vid en brygga vara liten. Ärendet ska vidare till bygg- och miljönämnden för beslut den 27 aprilskriver Norrtelje Tidning.

  Rekordmånga vårblommor i Linköping
Foto: Linköpings kommun [17 april 2017] I Linköping växer nu rekordmånga vårblommor fram i form av bland annat tulpaner, påskliljor och krokus. I höstas planterades en kvarts miljon vårlökar och det är tredubbelt så många jämfört med året innan. Blommorna syns inte bara i centrala Linköping utan i år har det satsats extra på planteringar i några bostads-områden också. I Ryd, Skäggetorp och längs en del av Vist-vägen finns det sammanlagt en kilometer nya planteringar, rapporterar P4.

 Risk att smittas under kosläppen
[17 april 2017] Nu är det dags att släppa ut korna på grönbete, och kosläppen har blivit populära evenemang. Men det finns risker för smittspridning vid even-emangen. Många brukar vilja komma och titta på de glada korna som efter vintern i ladugården skuttar ut i hagarna, men det många kanske inte tänker på är att korna kan bära på smitta. Vi vet att det är populärt att åka på kosläpp, men det finns vissa saker man behöver tänka på så att man inte blir sjuk, säger Lena Hult på Jordbruksverkets avdelning för djurskydd och hälsa. Vid tidigare kosläpp har flera personer smittats av Ehec-bakterien, en bakterie som orsakar magsjuka och som finns hos vissa kor. I Hjo drabbades besökare av parasitsjukan kryptosporidios för två år sedan vid ett kosläpp. Alla kor bär inte på smittorna, men man vet inte vilka som gör det, berättar Lena Hult. Därför uppmanar Jordbruksverket nu alla som ska besöka kosläpp att tänka på hygienen. Besökare uppmanas att tvätta händer-na både före och efter att man kommer i kontakt med djuren, dels för att inte smittas själva men också för att undvika att sprida eventuella smittor till djuren. Enligt Lena Hult så finns det dock ingen anledning att skippa att besöka kosläpp av rädsla för att smittas. Om man har god handhygien så klarar man sig. Det är inga konstigheter, det är bara vanlig handhygien, säger Lena Hult.

 50 nya spindlar upptäckt i Australien
[17 april 2017] Under en två veckor lång inventering av vildmark i Australien lyckades 23 forskare och parkvakter hitta 50 nya spindelarter. Spindlarna mäter allt från en nagel på bredden till större arter vars ben når runt en människas ansikte. Det hittades också dykspindlar, hoppspindlar och en ny art påfågelspindel som dansar för att locka till sig honor. Spindelinven-teringen är en del av expeditioner som kallas Bush Blitz och som finansieras av Australiens regering, samt BHP Billiton Sustainable Communities och Earthwatch. De 34 expeditionerna som hittills gjorts har sammanlagt upptäckt 1200 nya arter, varav 201 är spindlar. Nu är antalet spindlar i Australien ungefär 3500, men det beräknas finnas upp till 15 000 arter till som inte identifierats. Forskarna hoppas nu att det artrika området som de inventerade ska skyddas och att de kan fortsätta undersöka några av spindlarna, som exempelvis en spindelart som upptäcktes kunna hålla andan under lång tid.Read the original article!

 Svensk varg farligast för Norge
[17 april 2017] För norsk boskap som går på bete är vargarna från Sverige farligast. Den tolkningen av statistiken gör en norsk vargforskare. Vargforskaren Petter Wabakken från Högskolen Innlandet har studerat rovdjursstatistik från 1986 och framåt. Omvänt är de norska vargarna farligast i Sverige, framgår det av en artikel i Hamar Arbeiderblad. Egentligen är det inte nationaliteten som avgör. Det är det faktum att unga vargar letar nytt revir över stora områden som gör svenska vargar orsakar mer skador i Norge. Endast en av de 40 vargar som de senast 20 åren fällts under betessäsongen var fött i ett helnorskt revir. Det är heller inte vargen som är farligast för de norska tamdjuren. Statistik från de senaste 31 åren visar att järven orsakar mer skador för tamdjursägare, vilket beror på att järven är vanligare än varg. Järven tog 23.600 norska tamdjur. Vargen har tagit 6.600 norska tamdjur.

 WHO misstänker uranförgiftning i Johannesburg
[17 april 2017] Hundratusentals invånare i Johannesburgs slumområden kan lida av uranförgiftning – men forskning kring miljökatastrofen brottas mot starka ekonomiska intressen, enligt experter. Trots motståndet, genomför nu WHO en första granskning av uranförgiftningens omfattning. Cancer, njursvikt, nedsatt mental förmåga, barn med omfattande fosterskador – riskerna med uranförgiftning är lika många som allvarliga. Och i Johannesburg kan de vara vanligare än någon annan-stans i världen. Uppskattningsvis 1,6 miljoner av stadens invånare bor i områden som är direkt utsatta för slagghögar med mycket höga urannivåer. Trots det har ingen studie granskat hur omfattande uranförgiftningen av lokalbefolkningen är förr-än nu. I en unik studie samlar WHO, tillsammans med lokala forskare, in hår från flera frisörsalonger i drabbade områden och analyserar urannivåerna i hårstråna. Och det är en studie som, enligt flera experter skulle kunna få omfattande ekono-miska konsekvenser för regionen – och inte minst alla de fattiga sluminvånare som drabbats. Källa: Nyhetsbyrån AFP

 Jakt största hotet mot tropikernas djur
[17 april 2017] Miljontals apor, människoapor, antiloper och tapirer dödas varje år i de tropiska länderna – för att ätas upp. Nu visar en undersökning att jakten håller på att tömma regnskogarna och savannerna på djur. I undersökningen, som publiceras i Science, har forskarna analyserat 176 studier från 33 länder i Latin-amerika, Afrika och södra Asien. Totalt återspeglar studierna jakttrycket på 97 fågelarter och 254 däggdjursarter. Resultatet antyder att läget är kritiskt. Tätheten eller förekomsten av fåglar i områden med jakt är i genomsnitt 58 (25-76) procent lägre, jämfört med tätheten i orörda områden. Siffrorna för däggdjuren är ännu mer alarmerande, vilket troligen beror på att däggdjur är större än fåglar och därför mer eftersökta av jägarna. Tätheten i jagade områden är i genomsnitt 83 (72-90) procent lägre än tätheten i orörda marker. Vanliga jaktbyten är hönsfåglar, papegojor, tapirer, spindelapor, bältor och sengångare i Latinamerika. Schimpanser, gorillor, markattor, dykarantiloper, myrkottar och leoparder i Afrika, och fasaner, langurer, gibboner, makaker, myrkottar och hjortar i södra Asien. Alla faller de offer för jakten på djungelkött (bushmeat) som i dag omsätter miljardtals dollar. Enbart i Centralafrika konsumeras runt en miljon ton djungelkött varje år. Detta har gett tydliga effekter. Hela ekosystem håller i praktiken på att ätas upp. Forskarna bakom studien påpekar att många skogsområden, som på ytan förefaller orörda, i själva verket är nästan tomma på levande djur. Marken täcks av patron-hylsor och snaror. Värst är läget i delar av Sydostasien, men centrala Afrika ligger inte långt efter. I Sydamerika är situa-tionen något bättre, en effekt av att stora delar av Amazonas har mycket gles befolkning. Vad kan göras? Merparten av jakten är illegal, men myndigheterna är ofta ointresserade av att se till att lagarna efterlevs. Detta måste ändras. Enligt forskarna måste det arbetas fram strategier för att åstadkomma en hållbar jakt, och nationalparker och reservat måste bevakas bättre.

 Hund ramlade ner i ett hål- räddad
[17 april 2017] En hund ramlade ner under påskdagen i ett nästan två meter djupt hål i marken. En kvinna rastade sin hund, en Chihuahua under påskdagen i Östersund när hunden plötsligt föll ner i ett två meter djupt hål i marken. Det hela inträffade under en promenad på en gräsplätt norr om Körfältet i Östersund. Hålet som hunden ramlade i var efter en stolpe som tidigare stod på platsen. Larmet kom till räddningstjänsten vid två tiden på påskdagen. Räddningstjänsten ryckte ut och lyckades få upp hunden med hjälp av en stång med en ögla. Det här är inte en vanligt förekommande larm, säger Olof Bråborg, inre befäl vid Jämtlands räddningstjänstförbund till P4 Jämtland. Hunden som var en liten Chihuahua klarade sig oskadd.

 Vresig säl sysselsätter Norrtäljepolisen
[17 april 2017] En vresig sälkut på vift sysselsätter just nu polisen i Norrtälje. Igår natt ryckte man ut till Roslagsgatan där sälen låg och väste åt förbipasserande. "Den visade inte heller någon större respekt för oss. Ja, nästan så det kunde bli tal om hot mot tjänsteman", skriver polisen på sin Facebooksida. Sälen föstes i vattnet, men nu på morgonen har man fått larm om att den tagit sig upp igen och siktats på Posthusgatan. Enligt polisen verkar sälen helt frisk och utgör inget hot mot någon.

Du får gärna kopiera bilder och texter om du skriver: Källa: Sundweb Online och länkar till oss!
Sundweb är en icke-kommersiell webbplats - på Internet sedan augusti 1996.
Data och information tillhandahålls enbart som informationsmaterial.
Vi tar inte ansvar för eventuella felaktigheter i denna information.