Onsdagens mediaklipp - Sundweb Online
» Startsida
» Djurförsök
» Hotade djur
» Fossila djur
» Klonade djur
» Djurplågeri
» EU-Djurtransport
» Naturkatastrof
» Kamphundar
» Kamphundslexikon
» Bisarr hundkultur
» Asiatisk matkultur
» Vetenskap
» Regnskogen
» Katter
» Miljön
» Rovdjur
» Reservat
» Jättebläckfiskar
» Läsarnas sida!
» Världen på avigan » Information
» E-post
Nyhetsdygnet » Måndag
» Tisdag
» Onsdag
» Torsdag
» Fredag
» Lördag
» Söndag
-- Dagens bild --
All kopering av text och bilder för kommersiella syften är förbjuden.

All kopering av text och bilder för kommersiella syften är förbjuden

 Liten tumlare hittad död i Göteborg
[19 april 2017] På stranden vid Nya varvet hittades under påsken en liten tumlare död. Enligt en expert så kan det röra sig om en kalv. Det blev ingen glad påsk för den lilla tumlaren. På Långfredagen fick GP den första rapporten om att den låg livlös, uppspolad på stranden vid Magnethuset i Nya varvet. På påskaftonen fick Claes Norén syn på den på samma plats. Jag tyckte att det var väldigt tråkigt att den var död. Man hade ju sett tumlare under vintern här i stan, men att se en död är inte så roligt. Jag tänker att den kanske skadats genom att fastna i ett fiskenät eller så, säger Claes Norén till GP.

  Blyammunition vid jakt skadar kungsörnarna
[19 april 2017] Det går blytungt för kungsörn i Jaktsverige. Anledningen är att fåglarna drabbas av förgiftning av rester från blykulor. Bland annat flyger fåglar med höga blyhalter i blodet långsammare. Ett förbud mot blyammunition skulle dock kunna rädda örnarna. Kungsörnar som äter inälvor som lämnas kvar från jakten blir förgiftade om djuren skjutits med blyhaltig ammunition eller om örnarna äter skadeskjutna djur. Splitter från blykulor orsakar förgiftning, vilket försämrar örnarnas flygförmåga. Ett förbud mot blyammunition är troligen enda sättet att rädda örnarna. Detta är slutsatsen av en studie som har letts av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i samarbete med bland andra Naturhistoriska riksmuseet, Umeå universitet, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) samt örnforskare i USA och som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology.

  Nyupptäckt urtida jättemask slår längdrekord
[19 april 2017] Fossilforskare från bland annat Lunds universitet har upptäckt en gigantisk mask med stora käkar. Masken levde i havet för 400 miljoner år sedan och beräknas ha varit upp till två meter lång. Den nyfunna arten har fått sitt veten-skapliga namn efter en basist i ett amerikanskt hårdrocksband. Fossilfyndet kommer från sedimentberg i Kanada. Den aktuella maskarten är den största som någonsin har hittats inom gruppen marina, käkförsedda maskar. Dessa djur är normalt sett tämligen små, mellan några centimeter och någon decimeter. Men det nya fossilfyndet vittnar om en ovanligt stor mask. Kroppen beräknas ha varit mellan en och två meter lång.Läs hela artikeln - bilder

 Nyfödd elefantunge kämpar för sitt liv
[19 april 2017] Lyckan var stor på långfredagen när elefantkon Panzi födde sin första kalv i Borås Djurpark. Men nu kämpar den lilla elefantflickan för sitt liv. Efter fem dygn har hon ännu inte börjat dia. ''Vi gör allt vi kan och tar en dag i taget'', säger djurparkens veterinär Therese Hård. Senast en elefantkalv föddes i Borås djurpark var för fem år sedan. I fredags föddes så en liten elefantflicka, ja, liten och liten – födelsevikten låg på mellan 80 och 85 kilo. Födseln gick bra och den lilla kalven kom snabbt på fötter. Men hon har ännu inte – efter fem dagar börjat dia. Nu kämpar djurvårdarna och Therese Hård för att få kalven att dia – och mamman att knyta an till kalven. Det är en kamp mot klockan. Kalven kämpar, mamman likaså och djurvårdarna lägger ned ett jättejobb på detta. Det är väldigt påfrestande för alla inblandade, säger Therese Hård i ett pressmeddelande från djurparken. Samtidigt står man i ständig kontakt med andra djurparker i Europa som har erfarenhet av liknande problem. När nyfödda elefantkalvar inte diar, brukar man försöka flaskmata djuret – men det är ingen långsiktig lösning. ''Vårt primära fokus ligger på att få kalven att dia från mammans spenar. det är den enda realistiska möjligheten att få ett fungerande djur som kan överleva på sikt'', säger Therese Hård.

 Matbutik inför pant på plastpåsar
[19 april 2017] Plastpåsar i naturen är ett allt större problem och flera länder försöker nu minska nedskräpningen. Hemköp ska som första dagligvaruhandel i Sverige införa pant på plastpåsar och påbörjar ett pilotprojekt vid Hemköp Torsplan i Stockholm. Pantsystemet fungerar så att kunden återanvänder Hemköpspåsen så många gånger som möjligt och sedan pantar den i kassan. Panten ger en krona som dras bort från köpesumman. Plasten återvinns sedan och används för att tillverka en ny plastpåse. Det går att panta högst tio påsar per gång och inga kontanter betalas ut. Priset på Hemköps plastpåsar höjs samtidigt med 50 öre. För varje plastkasse som säljs i butiken men inte pantas skänker Hemköp 50 öre till organisationen Städa Havet. ''Vi ser det här som en naturlig utveckling av att vi på Hemköp alltid har strävat efter att ta ansvar för miljön på ett inspirerande sätt. Faller det här väl ut rullar vi ut pant på plastpåsar till fler av våra butiker'', säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp. Hemköps pantsystem är ett steg längre i Naturvårdsverkets nya föreskrifter om hur handeln ska hantera plastpåsar. Enlig ett EU-direktiv ska användningen av tunna plastpåsar halveras fram till år 2025.Tidigare har bland annat den brittiska dagligvarukedjan Tesco infört avgifter på sina plastkassar vilket minskade antalet plastpåsar med 80 procent, rapporterar BBC. I en del länder har man gått längre än så. Sedan tidigare har bland annat Frankrike helt och hållet förbjudit butiker från att lämna ut plastkassar till sina kunder. Plastpåsar är även förbjudna i länder som Rwanda, Taiwan, Bangladesh, delar av Indien samt Kenya, enligt Dagens Nyheter.

 Utbrett EU-fusk med honung
[19 april 2017] Honung är ett av de livsmedel som det fuskas mest med. Enligt en rapport från EU fuskas det med en fem-tedel av all importerad honung. Man har hittat rester av antibiotika i kinesisk honung och vi vill att konsumenten ska kunna välja bort den, säger Katarina Karlsson, Sveriges biodlares riksförbund. Svenska biodlare vill ha en tydligare ursprungs-märkning av honungen. Hälften av all honung som konsumeras i Sverige är importerad. Det handlar om cirka 500 ton per år. Runt 20 procent av mängden honung som importeras misstänks för utblandning med andra sockerarter. Detta enligt en europeisk forskningsrapport från 2015. Det finns ett undantag när det gäller ursprungsmärkning. Om honungen är blandad från flera olika länder kan det endast stå från EU eller utanför EU. Det är en vanlig märkning i butiken.
-- Riktig honung samlas in av bin och innehåller pollen. Jämfört med socker har honung fler hälsoeffekter och dessutom hjälper bina naturens befruktning i området runt en kupa. Svenska livsmedelsverket tror problemet man bör fokusera på i framtiden handlar om honungens äkthet, snarare än ursprungsmärkningen som är ganska låst idag. Att man förvanskar honung måste vi ta på allvar i framtiden annars kommer vi ha en ogynnsam konkur-rens eftersom det är väldigt billigt att tillsätta socker. Analysen är dyra men detta måste länder satsa på, uppger livsmedelsverket.

 Tonåringar misstänks ha förgripit sig på hästar
[19 april 2017] Två tonåringar i Järvsö misstänks ha förgripit sig sexuellt på hästar natten till onsdagen. Det var hästägaren själv som kom på pojkarna. Hästägaren i Järvsö har haft problem med obehöriga i sitt stall den senaste tiden och har miss-tänkt att något riktigt illa har pågått. Ägaren har tidigare tittat kondomer i stallet, säger Daniel Ågren, befäl vid polisens regionledningscentral, till SVT Gävleborg. Natten till i dag, onsdag, hände det igen. Vid två-tiden upptäckte ägaren att det var några inne i stallet och han tog två tonårspojkar på bar gärning. Vad de har gjort mot hästarna är oklart, men de misstänks ha förgripit sig på djuren sexuellt, säger Ågren. Pojkarna är hemma med sina föräldrar i väntan på förhör. En av dem är straffmyndig. Båda är nu misstänkta för brott mot Djurskyddslagens nionde paragraf, sexuella handlingar med djur och olaga intrång. Det är fängelse på straffskalan, sen får ju utredningen utröna vad som har hänt, säger Daniel Ågren.

 Schimpanserna räddas från militäröverst olagliga zoo
[19 april 2017] Fyra schimpanser och en mängd andra utrotningshotade djur har räddats från ett illegalt zoo i Guinea i Västafrika. Djurparken ägs av en militäröverste och tros ha varit ett centrum för smuggling. Polisen hittade ett trettiotal olika utrotningshotade arter vid tillslaget, Bland annat tre unga och en vuxen schimpans. Det fanns också babianer, krokodiler, sködpaddor och fåglar på egendomen. Alla djur släpptes tillbaka ut i naturen, utom schimpanserna och några djur som normalt inte lever i Västafrika. Schimpanserna togs till ett reservat, men det kan ta upp till 15 år innan en schimpans kan släppas ut efter att den hållits i fångenskap, enligt experter. Guinea har en av de sista vilda populationerna av en speciell underart av schimpans, med färre än 60.000 individer kvar. Schimpanserna är utsatta för omfattande tjuvjakt. De fångas in för att hållas som husdjur, men dödas också för att hamna på inhemska matbord. Guinea har blivit ett nav för smugglingen av utrotningshotade djur. Myndigheterna tror att militäröverstens zoo var kopplat till ett större nätverk. Misstankar riktades mot honom redan 2013, men det var först nu han kunde gripas. Tillslaget i djurparken skedde i samarbete med Interpol och miljödepartementet i Guinea.

 Omfattande matfusket där döda insekter silas bort
[19 april 2017] Döda insekter silas bort från bönor som packas om. Datumstämplar tvättas bort och ersätts med nya. Det visar smygtagna filmer från en av Sveriges största importörer av asiatisk mat, med kunder i hela Norden. Uppdrag gransk-ning har fått tillgång till ett stort antal filmklipp från mobilkameror. De visar hur arbetare tvättar bort datumstämplar på asiatiska matvaror med ett lösningsmedel, sprättar bort etiketter och sätter dit nya med framflyttat utgångsdatum. Läs hela originalartikeln här!

 Rättegång väntar om förgiftat dricksvatten
[19 april 2017] I USA har många fått skadestånd efter att deras dricksvatten blivit förgiftat av högfluorerade kemikalier. Samma sak har hänt i svenska Kallinge, nu väntar en rättsprocess. I Ronneby kommun har de boende druckit vatten som förorenats av miljögifterna PFAS under närmare 30 år. Nu väntar en rättsprocess som liksom i USA kan innebära skadestånd också för Blekingeborna. En av dem som fått höga halter i blodet efter att ha druckit vatten med PFAS, är Martin Johansson som har bott i Kallinge nästan hela livet. Och ganska kort efter att man upptäckt att dricksvattnet var nedsmutsat, fick han sin diagnosen testikelcancer. Han fick snabbt behandling och är nu fri från sjukdomen, men oron finns där ändå. Jag är småbarnspappa. Det ställer ganska stora frågor för mig. Visst har man stunder där man funderar, säger Martin Johansson. PFAS-föreningen har nu stämt vattenleverantören, det kommunala bolaget Ronneby Miljö och teknik AB. Enligt ordföranden Bengt Holm väntar man nu in resultatet av rättegången.Vi får se vad processen så småningom mynnar ut i. Vi beklagar att vattnet inte varit fullgott, säger han. (Källa:Ekot)

Du får gärna kopiera bilder och texter om du skriver: Källa: Sundweb Online och länkar till oss!
Sundweb är en icke-kommersiell webbplats - på Internet sedan augusti 1996.
Data och information tillhandahålls enbart som informationsmaterial.
Vi tar inte ansvar för eventuella felaktigheter i denna information.