» Startsida
» Djurförsök
» Hotade djur
» Fossila djur
» Klonade djur
» Djurplågeri
» EU-Djurtransport
» Naturkatastrof
» Kamphundar
» Kamphundslexikon
» Bisarr hundkultur
» Asiatisk matkultur
» Vetenskap
» Regnskogen
» Katter
» Miljön
» Rovdjur
» Reservat
» Jättebläckfiskar
» Läsarnas sida!
» Världen på avigan » Information
» E-post
Nyhetsdygnet » Måndag
» Tisdag
» Onsdag
» Torsdag
» Fredag
» Lördag
» Söndag
-- Dagens bild --

All kopering av text och bilder för kommersiella syften är förbjuden

 Skunkkalla invaderar södra Sverige
[23 april 2017] Den aggressiva skunkkallan breder ut sig i Sydsverige. Nyligen upptäcktes ett bestånd vid Holsjön i Sven-ljunga kommun. Blommans blad täcker stora ytor och kan slå ut inhemska arter. Trots sitt namn avger den inte någon särskild odör. Skunkkallans stora klargula blad har gjort den populär som prydnadsväxt i trädgårdsdammar, men i det fria kan växten slå ut den inhemska floran. Kärrväxten som förekommer vilt i västra Nordamerika gör nu intrång i Sydsverige. Skunkkallan är en så kallad invasiv art och den sprider sig aggressivt i våtmarker och längs vattendrag. I Västra Götaland har växten nyligen hittats vid ett tillflöde till sjön Holsjön. Skunkkalla – Wikipedia

 Göteborg kämpar mot växande råttinvasion
[23 april 2017] Göteborg kämpar mot ett växande råttproblem, skriver Göteborgs-Posten. Hos Anticimex har antalet san-eringar ökat med nästan en femtedel sedan 2014. Stadens park- och naturförvaltning utövar i dag råttbekämpning på 52 platser, vilket kan jämföras med förra årets 36. Och då gäller det bara grönytorna i staden, park- och naturförvaltningen har inget ansvar för till exempel kommunala fastigheter eller privat mark, säger parkförvaltaren Rakel Berglund till GP. Den ökade råttnärvaron märks inte minst vid domkyrkan i centrala Göteborg. Ni ska komma hit en kväll vid sju-, åtta-tiden. Eller på morgonen, vid fem. Då springer råttorna omkring överallt. Det är massor, säger Tommy Saar, skadedjurstekniker på Anticimex. I Stockholm är råttproblemet så stort att det av Kemikalieinspektionen anses utgöra en fara för folkhälsan. I fjol ökade anmälningarna, och allra värst var det på Östermalm.

  Ridskola hjälpte polisen gripa tjuvar
[23 april 2017] Det var inbrott på ridskolan i Markaryd tidigt i morse. Bland annat stals en dator inne på kontoret och flera saker hade slagits sönder. Men tack vare ett snabbt ingripande från ridskolan kunde polisen gripa de tre misstänkta tjuv-arna. Vi fick larmet kl 05.20 och var på plats kl 05.25 och då såg vi en bil försvinna därifrån. Vi tog upp jakten på dem och ringde polisen samtidigt och fick som tur var kontakt med en patrull som var i närheten, berättar Dan Adolfsson, tidigare ordförande i Markaryds Ryttarförening, och fortsätter: I Skånes Fagerhult tog polisen upp jakten och 20 minuter senare fick de stopp på bilen och i bilen fanns de stulna grejerna. Polisen kunde alltså gripa de misstänkta tjuvarna tack vare er, hur känns det? Det känns väldigt bra och vi hoppas att det ska vara lite avskräckande att de vet att vi snabbt är på plats. Nu fick vi ju hjälp av polisen också, och det fungerade mycket bra, säger Dan Adolfsson.

 Ett gnagigt tivoli mitt i Malmö
[23 april 2017] En uppföljning till den världskända musrestaurangen i Malmö har dykt upp i form av Tjofsans tivoli. Under söndagsmorgonen har någon eller några som kallar sig Anonymouse lagt ut ett inlägg på Instagram på ett nytt gatukonst-verk, ett tivoli där små gnagare ska kunna roa sig. Anonymouse stod även bakom musrestaurangen på Bergsgatan ifjol. Tjofsans tivoli ligger vid Solters plan på Södra Förstadsgatan.

 Förundersökning om jaktbrott nedlagd
[23 april 2017] En kraftigt avmagrad och sjuk varg avlivades i värmländska Gräsmark den 15 december förra året. Efter avlivningen inledde åklagare en förundersökning om grovt jaktbrott, bland annat för att undersöka om vargen var förgiftad. Polisutredningen har lagts ner efter att SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, i Uppsala obducerat vargkroppen. ''Vargen led av en kronisk tarminflammation. Vi såg inget som tydde på råttgift eller annan förgiftning'', säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär vid SVA. Innan vargen sköts uppträdde den väldigt konstigt, gick runt i cirklar och visade ingen rädsla för vare sig fordon eller människor. Vargen filmades och vid ett tillfälle gick den fram till en bil och reste sig med frambenen upp på motorhuven. Efter samråd med länsstyrelsens naturbevakare avlivades vargen. Kroppen togs i beslag för obduktion, och samtidigt inleddes en förundersökning om grovt jaktbrott.

 Hästgård viktigare än kronhjortar i Sjöbo
[23 april 2017] Sjöbo kommun i Skåne tycker att näringsverksamheten är viktigare än naturvården och får medhåll av mark- och miljödomstolen. Tvisten gäller en travtränare som vill bygga en hästgård utanför Sövde där kronhjortarna har sin brun-stplats. Anläggningen ska bestå av två bostadshus, två stallbyggnader och en träningsbana. Anläggningen fick redan för ett år sedan ett positivt förhandsbesked från samhällsbyggnadsnämnden i Sjöbo kommun. Naturvänner protesterar efter-som marken är ett känt tillhåll för det unika skånska kronhjortbeståndet. De menar att anläggningen skulle få en menlig inverkan på kronhjortens brunstplatser. De klagande får stöd av länsstyrelsens experter som säger att det är sannolikt att hästgården stör kronhjortarnas fortplantning. De protesterande har överklagat Sjöbo kommuns beslut till mark- och miljö-domstolen. Men domstolen har avslagit klagan och menar att skyddet av kronhjortarna inte väger tyngre än att låta trav-tränaren bygga sin gård, skriver Jaktjournalen.

 Sparrisen förstördes i kylan
[23 april 2017] Mycket av den tidigare sparrisen i Skåne och på Gotland har förstörts i den senaste veckans kyliga väder. Det är ett elände med vädret vi har nu, säger sparrisodlaren Johan Barnekow till P4 Kristianstad. Johan Barnekow i Gumlösa konstaterar samtidigt att det varierande aprilvädret är mer regel än undantag, men ändå besvärligt för den som odlar sparris. Jag har haft sparris som varit uppe en decimeter, men som nu frusit av, berättar han för radion. Även på Gotland förstördes mycket av den tidiga sparrisen, rapporterar Helagotland.

 Vill ta CWD-prov i viltspillning
[23 april 2017] Norge föreslås att utveckla en metod att ta CWD-prov i djurs avföring. Fördelen är att test kan göras på levande vilts spillning. CWD (Chronic Wasting Disease) liknas ofta vid galna ko-sjukan. Förra året påträffades CWD hos ett fåtal älgar och vildrenar i Norge. Sedan dess har hjärnsubstans från 10 000 fällda hjortdjur undersökts. Några nya fall har dock inte påträffats. Men om prov kan tas i avföring kan viltet fortsatt leva. Nackdelen är dock att provet inte blir individuellt, enligt ett meddelande från norska Veterinærinstituttet. Men provet kan indikera att CWD finns i ett visst område eller hos en viss flock djur. Smittämnet från CWD finns också på ett tidigare sjukdomsstadium i djurens spillning. Norrmännen vill också utveckla en metod att se om ett hjortdjur har CWD genom att ta ett vävnadsprov i djurets ändtarm. Men då måste djuret bedövas. Källa:Jakt & Jägare

 Tysk hund var fransk men hemma till sist
[23 april 2017] Franskspråkiga Laiza sprang bort och förstod inte när någon ropade på henne. De uttalade hennes namn fel. Inte blev det bättre av att folk trodde att hon bara förstod tyska. Språkförbistringen var total när alaskan husky-tiken Laiza försvann från hemmet i Mensträsk förra veckan. Laiza förstår bara franska men i polisanmälan råkade det stå att hon var tyskspråkig. Det är oklart om någon varit ute och ropat på tyska, men de franska försöken misslyckades totalt. Folk har ropat hennes namn, men haft fel uttal så hon har inte förstått, säger matte Malin Wester som inte ens är säker på att hon själv säger rätt. Efter en vecka på rymmen blev Laiza infångad. Då hade hon sprungit en och en halv mil bort. Hon var trött och slut och blödde om tassarna, men hon var fin i pälsen och inte mager. Nu ska Laiza först vila upp sig, men planen är att hon ska ut och dra hundspann med en fransktalande kamrat innan snön försvinner. Om hon förstår vad hon ska göra, vill säga. Just nu kommunicerar Malin Wester med hundarna via en app som översätter och läser upp kommandon på franska. Den tidigare ägaren kom och försökte lära oss kommandon på franska - höger, vänster, rakt fram. Men det är ju skitsvårt! Det är första och sista gången vi tar en hund som talar ett annat språk. (Källa:Telegram TT)

 Dinglegymnasiet startar upp naturvårdsutbildning
[23 april 2017] Munkedals utvecklingscentrum höll öppet hus under lördagen. Det var de tre skolorna Dinglegymnasiet, Naturbrukssskolan i Dingle och Kunskapens hus som visade sina verksamheter. Dagen började med att Dingleskolans rektor Elisabeth Gejrot höll en kort redovisning av sin verksamhet. Hon avslöjade att till hösten 2017 kommer det bli en nystart för naturbruksutbildningen i Dingle. Det är här något som elevförbundet har jobbat med ganska så ordentligt under ett antal år eftersom det har varit hot mot Dinglegymnasiet under längre tid. I höstas kom beskedet från Skolinspektionen med beskedet att vi skulle få starta. Den treåriga utbildningen startar till hösten och har tre inriktningar där man kan välja på djur, lantbruk eller trädgård.

 Storpublik på kosläpp i Blekinge
[23 april 2017] När naturbruksgymnasiet i Bräkne Hoby släppte ut sina mjölkkor, var runt 6000 besökare på plats. Klockan elva på lördagsförmiddagen slogs portarna till kostallet upp och de drygt 70 korna fick komma ut i vårluften efter vintern, skriver Blekinge Läns Tidning. Nu i början är de bara ute på dagarna, sedan när det blir varmare är de ute på bete dygnet runt, utom när de mjölkas, säger Karin Holmberg, ladugårdsförman på skolan till BLT. Skolan har i veckan tagit emot skolbarn från förskoleålder upp till mellanstadiet under två naturbruksdagar och till lördagens kosläpp var alla som ville välkomna. Förutom kosläppet så passar man på att visa upp skolans övriga djur samt maskiner och informerar om vilka olika utbildningar eleverna kan välja. Vi har egna kor, grisar, hästar och får här på skolan. Och vi funderar på att skaffa fjäderfän också, eftersom det är en stor näring här i Blekinge, säger Boel Forslund, naturbruksgymnasiets rektor.

 Tuppen Claes får inte bo kvar i Hemmestorp
[23 april 2017] Fallet om tuppen Claes har blivit en långdragen historia. Men nu har mark- och miljööverdomstolen beslutat att inte pröva fallet, vilket innebär att beslutet från mark- och miljödomstolen står fast. Därmed får Claes inte bo kvar i det tätbebyggda området, rapporterar Skånska Dagbladet. Tuppens grannar i Hemmestorp utanför Blentarp anser att Claes stör med sitt galande, och de vände sig redan 2012 till miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun. Nämnden förbjöd tuppens ägare att ha kvar Claes på fastigheten. Efter att ägaren överklagat beslutade länsstyrelsen att tuppen skulle få flytta hem igen. Grannarna klagade igen och samhällsbyggnadsnämnden i kommunen beslutade 2015 att Claes skulle förbjudas på fastigheten. Ägarna överklagade igen, men då blev det avslag hos länsstyrelsen, som ansåg att tuppens galande kunde utgöra en olägenhet för människors hälsa. Tvisten togs till mark- och miljödomstolen som avslog ägarens överklagande, ett beslut som nu står fast efter mark- och miljööverdomstolens beslut.

 Hästolycka på Åbytravet
[23 april 2017] En kvinna ska vara allvarligt skadad efter en olycka på Åbytravet i Mölndal. Det var vid halv fem på lördagskvällen som SOS Alarm fick in ett samtal om en olycka på Åby travet där "Vårhoppet" arrangeras under helgen. Ett vittne som Göteborgs-Posten pratat med säger till tidningen att kvinnan föll från en häst och sedan slagit i huvudet. i såg ett rökmoln och hur hästen skenade medan personen släpades efter hästen, säger vittnet till tidningen. Vårhoppet, som har mellan 500 och 600 starter under helgen, arrangeras av Nääs hästsportförening. Hans Törnqvist pressansvarig på föreningen så inträffade olyckan utanför tävlingsbanorna. Jag såg inte olyckan, men vi pausade tävlingarna tills ambulansen åkt iväg med personen, säger han.

Du får gärna kopiera bilder och texter om du skriver: Källa: Sundweb Online och länkar till oss!
Sundweb är en icke-kommersiell webbplats - på Internet sedan augusti 1996.
Data och information tillhandahålls enbart som informationsmaterial.
Vi tar inte ansvar för eventuella felaktigheter i denna information.