» Startsida
» Djurförsök
» Hotade djur
» Fossila djur
» Klonade djur
» Djurplågeri
» EU-Djurtransport
» Naturkatastrof
» Kamphundar
» Kamphundslexikon
» Bisarr hundkultur
» Asiatisk matkultur
» Vetenskap
» Regnskogen
» Katter
» Miljön
» Rovdjur
» Reservat
» Jättebläckfiskar
» Läsarnas sida!
» Världen på avigan » Information
» E-post
Nyhetsdygnet » Måndag
» Tisdag
» Onsdag
» Torsdag
» Fredag
» Lördag
» Söndag
-- Dagens bild --
All kopering av text och bilder för kommersiella syften är förbjuden.

All kopering av text och bilder för kommersiella syften är förbjuden

 Ett fantastiskt och gratis skådespel pågår just nu
[18 april 2017] På saltsjön Laguna de Fuente de Piedra finns det nu runt 22.000 rosa flamingo att beskåda. Området som är ett naturreservat beräknas i år ha en total population av mer än 30.000 exemplar av de vackra fåglarna. Tack vare regnen i vintras så är förhållandena i saltsjön perfekta i år, är det för lite vatten så är det få som häckar och äggen kan dessutom då bli övergivna om sjön torkar ut för fort. Men i år är medelvattendjupet 28 cm och det är perfekt för fåglarna. Så passa på att utnyttja det vackra vädret för att se Europas största koncentration av arten större flamingo. Större flamingo är den största arten inom familjen och den mäter i genomsnitt runt 120-150. Deras rosa fjäderdräkt kommer av små kräftdjur som utgör flamingornas huvudföda, får de inte i sig dessa kräftdjur tappar de färgen och fortsätter att vara grå, som ungfåglarna är.

 Utbredd illegal jakt, avverkning och fiske i världsnaturarv
[18 april 2017] Illegal handel med växter och djur sker i 30 procent av alla naturområden som klassas som världsarv, vilket driver arterna allt närmre utrotning. Det framgår av en ny rapport från WWF, som nu kräver att områdena får bättre skydd. Världsnaturarven är några av världens ekologiskt viktigaste områden. Här lever exempelvis en tredjedel av världens tigrar, 40 procent av alla afrikanska elefanter, javanoshörningar i Indonesien och den lilla tumlaren vaquita utanför Mexiko. Det sker illegal jakt i 43 av världsnaturarven, skogsavverkning i 26 och fiske i 18 av 39 marina världsarv. Det drabbar inte bara djuren och växterna. Över 90 procent av dessa områden är också viktiga för rekreation och turism och skapar många jobb. Dessa jobb är beroende av skydd för naturen. Om exempelvis tigrarna fortsätter att skjutas i Sumatra kommer det bli svå-rare att få ett skydd för skogarna och därmed öka risken för att de omvandlas till palmoljeplantager. CITES anser att rap-porten visar tydligt hur viktigt det är att skapa fullvärdiga skydd i dessa områden. Tio av de 203 världsnaturarven fungerar nu som en sista livsmiljö för många akut hotade arter som kommer utrotas om inte skydden efterlevs.

<Link to the original article!

 Beslut om eventuell masslakt av vildrenar tas i veckan
[18 april 2017] I veckan avgörs det om det blir masslakt av vildrensstammen i södra Norge. Målet med masslakten är att stoppa spridningen av sjukdomen CWD som smittar hjortdjur, däribland renar. Senast onsdag, 19 april, ska Mattilsynet ge besked till norska regeringen ifall de menar att en masslakt av vildrensstammen är nödvändig. I Norge har man hittills funnit fem hjortdjur som smittats med CWD, tre vildrenar och två älgar. Experter fruktar att sjukdomen sprider sig till tamrenar och andra hjortdjur. Representanter från rennäringen i Norge har tidigare krävt att regeringen får bukt med sjukdomen för att hindra en eventuell smittspridning till tamrenar. Det skriver NRK Sápmi.

 Cirkus Olympia utsatt för sabotage
[18 april 2017] Under påsklovsveckan uppträder Cirkus Olympia på flera orter runt om i länet och som vanligt har respek-tive ort utsmyckats med reklamskyltar inför de stundande föreställningarna. Men på måndagen möttes morgonpendlarna i Växjö av budskapet att helgens föreställningar är inställda. Av skyltarna framgår att det är inställt på grund av djurplågeri. Fri tillgång till allt på smp.se. Endast 1 krona första månaden. När Smålandsposten når cirkusens ägare är hon inte med-veten om sabotaget. Oj. Detta visste vi inte om. Det är väldigt illa och inte alls roligt. Jag måste skicka ut någon för att plocka bort detta, för så här får det inte gå till, säger Henrika Bengtsson, som äger Cirkus Olympia tillsammans med sina barn. Har ni drabbats av något liknande tidigare? Nej, aldrig i Växjö. Men för många år sedan hände något liknande i Linköping, annars har vi aldrig råkat ut för något sådant här. Hon berättar vidare att cirkusen har flera djur och att de alltid behandlas väl. Vi har en kamel, tre lamadjur, en get och flera hästar i olika storlekar. Detta är inte alls roligt, jag menar att man kan ha sina åsikter men man behöver inte gå och klistra på sådant som inte är sant. Eller hur? Vi borde polisanmäla men jag vet inte om det hjälper. Jag får prata med min son så får vi se hur vi ska göra.

 Sällsynt trana skådad vid Hornborgasjön
[18 april 2017] En trana som har en ovanlig störning i sitt pigment och som gör den vit har skådats vid Hornborgasjön. Jag har aldrig sett det på en trana, säger fågelexpert Kent-Ove Hvass, men det är inte helt ovanligt bland fåglar. Tranan är inte albino - utan är leucistisk - det vill säga den har en störning i processen som lagrar pigmentet i fjädrarna. I det här fallet är det svarta pigmentet borta, medans det röda på huvudet finns kvar.

 Halt varg avlivades under påsken
[18 april 2017] En skadad varg avlivades under påsken. Vargen hade rört sig i St Karins och i Kimitoön. I mars och tidigare i april lämnades över tjugo anmälningar om en halt varg som rör sig i trakten. I onsdags anföll vargen en bil som saktade in för den i Pemar och under helgen sågs den på en gård i Pikis. Troligen handlade det om samma varg som i mars blev påkörd av en bil i Bjärnå. Vargen skadade bakbenet i mötet med bilen och sprang till skogs. Det förmodas att vargen efter det inte kunde följa sin flock utan sökte sig till bosättningar för att lättare skaffa sig föda. Polisen och Viltcentralen fattade beslut om att avliva vargen med hänsyn till säkerhet och djurskydd. Källa: Nyhetsbyrån FNB

 Restaurering av värdefulla ålgräsängar på västkusten
[18 april 2017] Ålgräs­ängar utgör viktiga och artrika habitat längs västkustens grunda mjukbottnar. Nu släpper Havs- och vattenmyndigheter fyra filmer som visar ålgräsets betydelse och hur det kan restaureras. Älgräsängar kallas ibland för fiskens barnkammare. Många arter startar nämligen sina liv där i hopp om att finna skydd från hungrig rovfisk. Men utveck-lingen de senaste åren är alarmerande. I Bohuslän har hälften av ålgräsängarna försvunnit sedan 1980-talet till följd av miljöförändringar och kustexploatering. Därför restaureras ålgräs så att förlorade habitat kan återskapas. De fyra filmerna visar restaureringens olika steg men också varför ålgräsängar är så viktiga att bevara.Kolla filmer från HaV:

 Nu ska fjällrävar kartläggas
[18 april 2017] Nu ska fjällrävarna i den skandinaviska fjällkedjan kartläggas. Med hjälp av spillning hoppas forskarna få en bild över situationen för fjällrävarna. Vi vill ta reda på hur många det finns och var, men även göra en DNA-analys för att se hur det står till i bestånden, säger Mary Agrér som är projektledare för fjällrävsprojektet Artic fox ogether. Runt 50 miljoner har satsas i två projekt i Norge, Sverige och Finland för att rädda den starkt hotade fjällräven. Där kartläggningen via DNA kommer att bli en viktig del i hur man ska gå vidare med räddningsaktionen. Eftersom det kommer att göras liknande und-ersökningar i hela fjällkedjan, även i Norge och Finland, så hoppas forskarna få svar på om det finns ryska invandrade fjäll-rävar från Kolahalvön. I Sverige blir det insamling i de tre nordligaste länen. Det är naturbevakarna i Norrbotten, Västerbot-ten och Jämtland som kommer att samla och skicka in till Stockholms universitet, säger Mary Agrér. (Källa: SVT-Nyheter)

 17-årig flicka dödad död i hajattack
[18 april 2017] En 17-årig flicka har avlidit efter att ha blivit biten av en haj i sydvästra Australien. Flickan var ute och surfade med sin pappa i närheten av Wylie Bay i delstaten Western Australia när hajen gick till attack. Hon förlorade ett av sina ben och blödde kraftigt när hon togs upp ur vattnet och fördes till sjukhus i staden Esperance. Flickans mamma och syster befann sig på stranden. De blev vittnen till hajattacken och ringde efter ambulansen. Hennes pappa befann sig en bit ifrån flickan och hörde henne skrika innan hon drogs ner under vattenytan av hajen, skriver tidningen The West Australian. När hon kom upp till ytan igen hjälpte pappan och en annan tonåring flickan i land. Stränderna i området hålls stängda och myndigheterna letar efter hajen, som de tror är en vithaj. En man förlorade vänster arm och höger hand när två vithajar attackerade honom i Wylie Bay i oktober 2014.http://www.news.com.au/national/western-australia/woman-believed-to-have-lost-leg-at-esperance-shark-attack/news-story/07bd92048ec98c622f0ba530723e985fLink to the original article!

 Veterinärkliniker i Finland bryter mot lagen
[18 april 2017] Åtta veterinärkliniker i Finland har beställt över 3 000 doser av en antibiotika som inte borde användas för djur annat än i undantagsfall. Preparatet driver fram ökad antibiotikaresistens. Finland fick en strängare förordning om djurmedicinering 2014. Det innebär att preparat med vissa antibiotika får ges till djur bara om det inte finns någon annan effektiv antibiotika. Veterinären ska dessutom ta labbprov och göra resistensbedömning innan preparatet sätts in. Det handlar om några bredspektriga antibiotika som borde reserveras för vård av mänskor. Man får också ge dem till djur med allvarliga infektioner som en sista utväg om annan antibiotika inte hjälper. Ju mera de här reservantibiotika används, desto snabbare drivs resistensutvecklingen framåt. (Källa:YLE-Uutiset)

 Rådjurskrock utanför Tryserum
[18 april 2017] Polisen rapporterar om en viltkollision på länsväg 797 i trakterna av Tryserum en tidig morgon i början av förra veckan. Ingen person kom till skada. Efter krocken försvann rådjuret från olycksplatsen. Eftersöksjägare med särskilt tränad hund har underrättats om olyckan. Nationella Viltolycksrådet tipsar bilister om att vara särskilt uppmärksamma på vilt under gryning och skymning, tänka på att många djur rör sig i flock, att vilda djur också kan finnas inom tätort och att respektera uppsatta viltvarningsskyltar, rapporterar Norrköpings Tidningar.

 Kvinna svårt biten av hund
[18 april 2017] En kvinna i Akalla i nordvästra Stockholm har blivit attackerad av en hund utomhus. Kvinnan ska ha blivit biten i huvudet, skriver Aftonbladet. Hon har blivit ganska ordentligt biten. Hon fick åka till sjukhus för att sys, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TT. Anna Westberg säger att kvinnan har fått skador i örat och i bakhuvudet. Polisen larmades om det inträffade vid 14.30-tiden på måndagen. En anmälan om vållande till kroppsskada och brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter ska upprättas. Hunden är omhändertagen. Vilken ras det handlar om är oklart.

 Rådjur stoppade tågtrafiken mellan Växjö och Värnamo
[18 april 2017] Det var vid 21-tiden på måndagskvällen som tågtrafiken på sträckan Växjö-Värnamo fick stoppas på grund av att ett tåg kört på något. Polis, ambulans och räddningstjänst larmades till platsen och gjorde en sökinsats i området. De hittade ett påkört rådjur i Hjortsberga norr om Alvesta. Ingen människa ska ha kommit till skada, enligt Krister Holgersson på Värends räddningstjänst. Vid 22-tiden kunde tågen börja rulla som vanligt igen. (Källa: SVT-Nyheter)

 Envis säl sysselsätter Norrtäljepolisen
[18 april 2017] En vresig sälkut sysselsätter polisen i Norrtälje. Igår ryckte man ut till Roslagsgatan där sälen låg och väste åt förbipasserande. Kuten motades bort, men har idag dykt upp igen i centrum. "Den visade inte heller någon större respekt för oss. Ja, nästan så det kunde bli tal om hot mot tjänsteman", skriver polisen på sin Facebooksida. Sälen föstes i vattnet, men nu på morgonen har man fått larm om att den tagit sig upp igen och siktats på Posthusgatan, rapporterar P4 Uppland. Enligt polisen verkar sälen helt frisk och utgör inget hot mot någon.

 Arapapegojor hölls fångna för sina fjädrar
[18 april 2017] Färgglada arapapegojor från tropikerna hölls i fångenskap för sina fjädrars skull, enligt arkeologiska fynd från sydvästra USA. Det är tidskriften Nature som rapporterar om de här fynden. De kommer från New Mexico och består av ben och fjädrar. Sådana lämningar efter aror har man hittat tidigare i området från Utah till Mexiko från perioden mellan år 300 och 1450. Men på just de här fynden finns skador på vingbenen som tyder på att man har plockat fjädrar från fåglarna. Och från skeletten drar arkeologerna slutsatsen att fåglarna har blivit väl omskötta för att kunna överleva även om de varit sjuka eller skadade. Så enligt arkeologerna visar det hur viktiga fjädrarna var som status och andliga symboler för ursprungsbefolkningen som levde i området.

Du får gärna kopiera bilder och texter om du skriver: Källa: Sundweb Online och länkar till oss!
Sundweb är en icke-kommersiell webbplats - på Internet sedan augusti 1996.
Data och information tillhandahålls enbart som informationsmaterial.
Vi tar inte ansvar för eventuella felaktigheter i denna information.