» Startsida
» Djurförsök
» Hotade djur
» Fossila djur
» Klonade djur
» Djurplågeri
» EU-Djurtransport
» Naturkatastrof
» Kamphundar
» Kamphundslexikon
» Bisarr hundkultur
» Asiatisk matkultur
» Vetenskap
» Regnskogen
» Katter
» Miljön
» Rovdjur
» Reservat
» Jättebläckfiskar
» Läsarnas sida!
» Världen på avigan » Information
» E-post
Nyhetsdygnet » Måndag
» Tisdag
» Onsdag
» Torsdag
» Fredag
» Lördag
» Söndag
Foto: Polisen. All kopering av text och bilder för kommersiella syften är förbjuden.

 Tusentals svältande svin åt upp varandra
När danska polisen tog sig in på två svinfarmar i Jylland möttes de av en obeskrivligt äckligt och vidrigt syn. Tusentals döda och svältande grisar,samt svärmar av råttor. De överlevande grisarna höll på att äta av de döda djuren. Det fanns oräkneligt med döda grisar. Råttor sprang runt ovanpå de döda grisarna och åt av dom. Den minsta av svinfarmen ligger vid Solberg söder om Århus, den anden vid Skanderborg och på denna svinfarm fanns omkring 2.000 svin, varav säkert hälften hade dött av svält, skriver Jyllands-Posten.

 Vanvårdade nötkreatur måste avlivas
[14 mars 2017] På tisdagsförmiddagen beslutade länsstyrelsen att cirka hälften av det 60-tal nötkreatur som i förra veckan hittades vanvårdade på en gård i länet ska avlivas på plats. ''De är för svaga för att kunna fraktas till ett slakteri'', säger Länsveterinär Johan Olsson till P4 Jämtland. De resterande djuren tas om hand på plats tills man kan bestämma om de ska säljas som livdjur, gå direkt till slakteri eller om de också ska avlivas på gården. Nu är det polisen som har ansvaret för djuren och de har lejt in djurskötare som tar hand om kreaturen.

 Omfattande djurplågeri avslöjat på gård i Jämtland
[11 mars 2017] 60 nötkreatur har omedelbart omhänder-tagits efter att länsstyrelsen gjort en kontroll under tors-dagen på en gård i Jämtlands län. Flera djur låg självdöda i stallarna. Eftersom djurägaren inte var hemma begärde länsstyrelsen hjälp från polisen. Det var magra djur och några självdöda djur i lösdriften. Miljön var mycket ohälso-sam och bestod till stor del av gödsel. Djurens saknade torra och rena liggplatser, skriver länsstyrelsen i ett press-meddelande. Döda djur var täckta av gödsel. Beslut togs att samtliga djur på fastigheten skulle omhändertas. Det är polismyndigheten som verkställt omhändertagandet. Polisen har nu ansvaret och står för skötseln av djuren.
Det är oklart vad som ska hända med de omhändertagna djuren. Länsstyrelsen väntar på besked om vilket skick de är i och hur stort lidande har djuren utsatts för?

 Drygt 100 utmärglade nötkreatur fick avlivas
[11 mars 2017] Tidigare i år fick länsstyrelsen in en anmälan om att nötkreatur på en gård i Kronoberg for illa. Väl på plats hittades över 100 djur som var så utmärglade att de fick avlivas direkt. Dessutom skickades ytterligare omkring 250 djur från gården till slakt eller livdjursförsäljning. Det här är väldigt allvarligt. När vi anmäler detta skrivs en misstanke om brott mot djurskyddslagen alternativt djurplågeri enligt brottsbalken. Sedan är det upp till polis och åklagare att utreda vad det hamnar på, säger länsveterinär Fredrik Holm till Smålandsposten. Enligt länsstyrelsens kontrollrapport uppskattades flera av ungdjuren väga hälften av vad de skulle. Konturer på höftbenen och revbenen syntes tydligt.

 Djurskyddet hittade döende kalvar
[2017-01-31] När länsstyrelsen gjorde ett oanmält besök på en gård i Östergötland fann de nötkreatur som utsatts för lidande. Hösten 2015 fick länsstyrelsen in en anonym anmälan som gick ut på att det fanns brister i djurhållningen på den aktuella gården. Den 24 november samma år gjorde länsstyrelsen ett oanmält besök på gården. Inne i en ladugård hittade inspektörerna tre kalvar som låg ner och var i så dåligt skick att de bedömdes vara döende. Kalvarna var så orkeslösa att de knappt kunde röra på sig. Djurägaren uppgav att kalvarna hade legat på samma sätt i en vecka. Han hade avmaskat djuren och gett dem vitaminer i hopp om att de skulle piggna till. Enligt länsstyrelsen, som dagen därpå begärde hjälp av polisen för att omedelbart omhänderta 35 djur, saknade djuren tillräckligt med vatten och foder av bra kvalitet. Flera av djuren var avmagrade och underutvecklade. Sjuka djur hade inte fått nödvändig vård. Länsstyrelsen kunde även konstatera att djuren saknade torra och rena liggplatser. Djur som gick ute saknade skydd mot väder och vind. Nu har den 66-årige djurägaren åtalats för djurplågeri. I förhör har 66-åringen nekat till brott. Han har visserligen medgivit vissa brister –?men detta skulle bland annat ha berott på ett hastigt väderomslag. Dessutom hävdar mannen i förhör att han har haft problem med sina anställda som han hävdar inte skulle ha lyssnat på honom. Till rättegången i Linköpings tingsrätt har vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh kallat fyra vittnen, däribland två personer som arbetet på den aktuella gården. Vittnena ska bland annat intyga att djuren saknade tillräckligt med foder.

 Djurvänner bojkottar Hallströmfilm
[2017-01-18] Lasse Hallströms film "A dog's purpose" kritiseras hårt sedan en video från inspelningen har läckt ut. I videon tvingas en skräckslagen schäfer ned i forsande vatten. Scenen filmades i en pool utanför Winnipeg i Kanada i november 2015, och schäfern är en av minst fem hundar i produktionen. Lasse Hallström ska ha varit närvarande, enligt uppgifter till TMZ, som publicerade videon. Hallström skriver dock i en serie tweets att han inte bevittnade själva händelsen i poolen, och att hela teamet var angelägna om att se till att djuren vistades i en "kärleksfull och säker" miljö under inspelningen. Han skriver också att han själv är "väldigt besvärad" av videon. "Jag har blivit lovad att det ska göras en grundlig utredning av situationen, och att alla eventuella felsteg ska rapporteras och bestraffas", skriver han. Djurrättsorganisationen Peta uppmanar hundälskare att bojkotta filmen för att skicka budskapet att hundar och andra djur bör behandlas humant, inte som filmrekvisita, skriv AFP. En annan djurrättsgrupp, Animal Justice, har rapporterat händelsen till kanadensiska myndigheter. Det är olagligt att tillfoga djur ångest och lidande, och det finns inget kryphål som låter Hollywoodfilmare att komma undan med att misshandla djur vid filminspelning, skriver Animal Justice. En representant från American humane association som var med på inspelningsplatsen har stängts av från sitt jobb. Organisationen var på plats för att bekräfta att inga djur skadades under filminspelningen och kommer att utreda händelsen, enligt uppgifter till TMZ. Filmen har premiär i slutet av januari.

 29 katter fick avlivas – nu får ägaren djurförbud
Bild: Länsstyrelsen[16/9-16] Han vanvårdade 29 katter som alla fick avlivas. Nu har mannen från Falkenbergs inland fått djurförbud och blivit polisanmäld. Mannen, som är i 65-årsåldern och bosatt i Falkenbergs inland, får djurförbud på obestämd tid. Förbudet gäller all form av hantering av djur. Mannen får varken äga, vårda, transportera eller ens rasta djur. I somras genomförde två djurskyddsinspektörer och tre poliser en kontroll hos mannen efter att Länsstyrelsen hade fått in en anmälan om att mannen vanvårdade sina katter. I mannens bostad möttes inspektörerna av misär. Katterna var instängda, undernärda och saknade tillgång till rent vatten. Alla utrymmen var kraftigt förorenade av avföring och ammoniakhalterna var så höga att det stack i ögonen på inspektörerna. Även katterna led av stanken. Flera av dem stod och trängdes vid en glipa i ett fönster för att få frisk luft. Ett antal katter hade skador på ögon och luftvägar på grund av de höga ammoniakhalterna. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att dessa skador är mycket smärtsamma och att katterna har utsatts för konstant lidande. Det här var inte första gången som Länsstyrelsen tittade närmare på hur mannen sköter sina djur. 2007 konstaterades brister i mannens nötkreaturshållning. Länsstyrelsens beslöt då att mannen inte längre fick ha hand om nötkreatur. Källa: Hallands Nyheter

 Förbjuds att ha djur efter nödslakt
Bild:Länsstyrelsen[11/8-16] När länsstyrelsens djurskyddshandläggare kom på besök på mannens gård i Rimbo hittades åtta får i ett uthus. Bakom besöket låg en anonym anmälan om bristande djurhållning skriver Norrtelje Tidning. Fåren var smutsiga och toviga och ett par av tackornas klövar hade vuxit sig så långa att de hade svårt att stå och gå. En av tackorna förflyttade sig i stället genom att gå på framknäna. Mannen berättade att inget av fåren hade varit utomhus på två år och menade att det berodde på att tackorna var gamla och lata. En veterinär bedömde att fåren var i så dåligt skick att nödslakt var det enda alternativet. Länsstyrelsens kontroll gjordes våren 2014 och i februari i år dömdes mannen till böter för djurplågeri. Nu har länsstyrelsen dessutom beslutat att tilldela mannen djurförbud. Det betyder att han varken får ta hand om eller skaffa djur och att han omedelbart måste göra sig av med alla djur han eventuellt har.


 Bonde i Växsö åtalas för djurplågeri
[16/7-16] Hornet på kon har vuxit genom skinnet och in i skallen på djuret. Enligt förundersökningsprotokollet fanns ett rött och svullet sår vid sidan av ögat där hornet vuxit in. Skadan upptäcktes i samband med att kon besiktigades inför slakt i februari. Livsmedelsverket genomför rutinmässiga besiktningar före slakt och väckte misstanke om brott mot djurskyddslagen när de såg hur hornet låtits växa. Livsmedelsverket uppger i förundersökningsprotokollet att hornet vuxit in cirka två centimeter i djurets skalle. Horn på den ras som kon var av växer cirka en till två centimeter per år, uppger Livsmedelsverket i protokollet. I november förra året gjorde Länsstyrelsen en kontroll hos bonden. Den gällde bland annat renlighet hos korna, varje individ kollades inte närmare då och inget avvikande hos någon ko upptäcktes. Bonden skickade kon på slakt eftersom det fanns anledning att tro att kon skulle kunna lida framöver om hon fick bli kvar.

 Slaktdjur i Vietnam slås ihjäl med slägga
[16/6-16] Anställda på vietnamesiska slakterier använder slägga för att ta livet av slaktdjur, enligt australiska aktivister som lyckats smygfilma inifrån ett slakteri i Vietnam. Filmen ska bland annat visa hur en slakteriarbetare slår en ko i huvudet fem gånger innan den faller till marken, sedan ytterligare fyra gånger innan den dör. Jag trodde jag hade sett allt, men det hade jag inte, sade en företrädare för aktivistgruppen och lade till att det var det mest chockerande hon någonsin bevittnat. Vietnam är en av de största exportmarknaderna för australiskt boskap. Nu lovar exportörerna i Australien att vidta åtgärder mot den brutala djurhållningen.Källa: Mail Online

 Kor låg döda på gård i Kinda
[2/4-16] En djurägare på en gård i Kinda fråntogs nyligen sina djur, ett 30-tal nötkreatur. Vid länsstyrelsens oanmälda kontroll hittades tre djur döda. De hade inte fått mat på minst tre veckor. Flera anmälningar hade kommit in till länsstyrelsen om att djuren på fastigheten inte fick tillräckligt med foder eller skydd för väder och vind. Den 22 februari genomfördes därför en oanmäld kontroll. Några av djuren hade då tagit sig ut ur hagen för att leta mat. De dagliga rutinerna kring skötseln utförs av en släkting till djurens ägare. Skötaren uppgav själv vid kontrollen att djuren hade dött på grund av avmagring och kyla för en vecka sedan. Han berättade också att djuren inte hade utfodrats på minst tre veckor. Större delen av djurbesättningen bedömdes vara mycket magra eller under normalt hull. Djuren bedömdes även ha varit så desperata att de gått igenom ett staket och letat sig fram till en intilliggande vall. Länsstyrelsen beslutade om omedelbart omhändertagande av djuren, enligt djurskyddslagen. I beslutet framgår att länsstyrelsen anser att både djurägaren och skötaren är ansvariga och att de allvarigt brustit i sitt djurhållaransvar. Enligt beslutet ska djuren ska säljas eller överlåtas genom polisens försorg. Källa: Östgöta Correspondenten
 Plågade ihjäl 50 kor – får ENDAST samhällstjänst
[2015-12-18] En mjölkbonde i 40-årsåldern i Västerbotten dömdes i dag för vad länsveterinären kallar det värsta fallet av djurplågeri under hennes yrkeskarriär. Minst 50 djur dog under hans vanvård. Enligt domen har djuren tillfogats ett kraftigt lidande under en längre tid. Mannen ägde 250 nötkreatur, varav cirka 50 djur självdött och lämnats kvar bland de levande djuren. 20 djur var i så illa skick att de tvingades avlivas, 15 djur bedömdes vara i behov av att avlidas. Ett stort antal djur har i tillägg till det varit så pass avmagrade att de behövde veterinärvård. De döda djuren hittades i olika skick, allt från skelett och skinn till nyligen avlidna kor. Många av de levande djuren magra och låg ner. Tingsrätten anser att mannen uppsåtligen plågat djuren, att han medvetet försvårat för utomstående att upptäcka vanvården. Därför döms han till villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst. Om fängelse istället hade valts som påföljd skulle ett års fängelse ha dömts ut.

 15-åringarna satte eld på Chunky och bröt hans nacke
Hur f*n kan man göra så här?[2015-11-26] Chihuahua-mixen ”Chunky” blev stulen från sina ägare och torterad i timmar. Nu ska tonåringarna som skadade honom betala höga böter till familjen. Det var fyra pojkar i åldrarna 15-16 år som stal valpen från sitt hem i Margate, England. Sedan gjorde de något av de värsta jag någonsin hört talas om. De matade honom med narkotika, sparkade och slog honom tills han bröt ena benet och nacken. Sedan försökte de tända eld på hans ansikte med hjälp av en spraydeodorant och en tändare. Fruktansvärt. Pojkarna dumpade honom på en soptipp där han hittades av förbipasserande dagen efter. Han fördes genast till veterinär för att få vård. Enligt brittiska LBC postade pojkarna ett inlägg på Facebook om händelsen vilket gjorde att man kunde gripa dem. De erkände senare brottet till polisen. I oktober dömdes en av pojkarna till att betala 1 000 pund (13 000 kronor), och två andra 500 pund var i böter. Även den fjärde ska ha blivit dömd nyligen. Alla pojkarna berövas rätten att ha djur i fem år. Det är ett mirakel att Chunky överlevde. Nu är han tillbaka med sin familj igen, men kommer kanske aldrig att bli helt återställd. Han hade stora smärtor i en vecka efter tortyren och det har tagit hårt på hans psyke. Han har blivit ängslig och rädd, och ingen vet om han kommer kunna lita på människor igen. Källa; Evening Standard

 Hästägaren som lät sin sto dö i hage ätalas
Polisens bild[2015-11-26] Ägaren till stoet som dog i kramper i en lerig hage i Essunga för ett år sedan åtalas för djurplågeri.Cool Gardie Girl var namnet på stoet som dog av svält i sin hage dagen före lucia i fjol. Nu är åklagaren klar med sin utredning och åtalar en man i 50-års åldern för djurplågeri i tre fall och brott mot djurskyddslagen. Åklagaren anser att hästägaren låtit stoet svälta och inte gett det veterinärvård. Stoet hade sår i munnen och var angripet av parasiter när hon dog i kramper i hagen. Vittne till dödskampen blev två systrar som passerade hagen och som försökte lugna och värma hästen med filtar när den föll ihop. De slog larm, men när veterinär och polis kom till platsen var det redan försent. P4 Skaraborg träffade Therese och Emelie förra vintern. Stoet som dog lämnade efter sig ett föl, också det i dåligt skick, och mannen åtalas även för djurplågeri för vanvård av fölet. Dessutom har mannen enligt åklagaren vanvårdat en unghäst, den var avmagrad och hade märken efter den hårt åtdragna grimman. Det är inte klart när rättegången ska hållas. I somras utfärdade länsstyrelsen djurförbud för mannen.


 Plågade ihjäl katte Simba
Kattunge Sinba - Kattplågarens offer[2015-11-26] I dag åtalas den Skövdebo som erkänt att han köpt in och dödat ett stort antal katter i sin lägenhet. Mannen lider inte av någon allvarlig psykisk störning. Den här historien rullades upp efter det att påfallande många döda katter hittades i ett bostadsområde i Skövde, framförallt under den tidiga hösten. Den nu misstänkte mannen, som är i 20-årsåldern, hamnade på polisens radar efter att en plastsäck i en hyreshuskällare luktade illa. I säcken låg två döda katter - och en tidning med mannens namn- och adressuppgifter. Han berättade ganska snart i förhör att han gång på köpt in katter på annons - just för att han ville ha katt - men att det varje gång slutade på samma sätt. Att han dödade djuren, oftast genom att kasta dem i väggen, men vid några tillfällen också genom att dränka dem i hinkar. Han har skaffat katterna som sällskap, men relationerna till katterna har inte fungerat. Han tycker att katterna har stört honom, eller rivit honom, och så har han tagit ut ilska och frustration på katterna, säger kammaråklagare Jennifer Hasselroth. Mannen har genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning - en så kallad paragraf sju-undersökning. Den visar att han inte lider av någon allvarlig störning och att det inte finns förutsättningar att döma honom till vård.

 Sto självdog i hage - nu har ägaren fått djurförbud
Foto: Privat[2015-08-17] Länsstyrelsen går in med sin mest kraftfulla åtgärd mot den hästuppfödare i Essunga kommun vars sto självdog av svält i en hage i december och ger honom djurförbud. Detta innebär att han inte får ha några djur över huvud taget och gäller tillsvidare säger länsveterinär Maria Nylén: Nej, om man utsätter ett djur för ett så pass allvarligt lidande fast han är väl medveten om att det behöver göras någonting då har man inte förmågan att se vad ett djur behöver och då är ett djurförbud en väg att gå. Vid flera tillfällen har hästuppfödaren i 50-års åldern fått anmärkningar i samband med att djurskyddsinspektörer varit på besök. Det handlar om för dåligt utrymme för hästarna vintertid och skaderisker där hästarna gått.Men det som ligger till grund för djurförbudet är händelsen i december i fjol när ett sto föll ihop i kramper och dog i en hage. Obduktionen visade senare att stoet dött av utmärgling. Det hade parasiter och hade även ett sår på halsen efter ett täcke, och det föl som förlorade sin mamma var också avmagrat och illa däran. I en annan hage gick en tvåårig travare som var kraftigt avmagrad och vars grimma satt så hårt att märke uppstått. Sedan i våras har mannen på eget initiativ gjort sig av med sina hästar, men det räcker inte för Länsstyrelsen att han själv intygar att han inte kommer skaffa hästar i framtiden förklarar länsveterinär Maria Nylén: Han får inte ha djur av något djurslag eftersom bristen var så allvarlig. Det räcker inte att man själv säger det utan det behövs också en kontroll. Ett djurförbud är inte ett straff utan en förebyggande åtgärd för att det inte ska hända igen.


 Yterligare djurkadave kan ge åtal
[2015-07-09] Myndigheterna hittade döda djur och tecken på svår misskötsel hemma hos en äldre kvinna på en gård i Varbergstrakten för drygt ett år sedan. Men eftersom kvinnan var gammal blev det inget åtal, däremot beslut om djurförbud. Döda djur kan ge åtalNu kan det bli åtal i alla fall, uppger lokala medier. Vid en ny kontroll visade det sig nämligen inte bara att kvinnan fortfarande hade katter hemma, trots djurförbudet. Man hittade dessutom ytterligare djurkadaver och benrester som inte upptäcktes vid förra kontrollen. Den ursprungliga kontrollen hos kvinnan gjordes enligt Hallands Nyheter närmast av en slump när man ändå skulle undersöka en granngård. Förra månaden skedde så ny rutinkontroll, tillsammans med polisen, eftersom kvinnan vägrade släppa in myndigheterna. Det är de fynden som nu får länsstyrelsen i Halland lämna över frågan till åklagare igen.

 90 hundar räddade – levde i sin egen avföring
[06.05.15] I måndags blev 90 hundar omhändertagit på en bondgård i Hyllinge nära Næstved på Själland. En mycket tråkig historie med en uppföder som inte kunde ta hand om så många djur, fyller de danska medier i dessa dagar. Uppfödaren hade 90 hundar som levde i en lada med skit upp till buken och i en obeskrivlig stank. Hundarna var totalt insmort i intorkat avföring och många var plågat av infektioner i ögon, örongånge och mun och många andra sjukdomar. Dog var några valpar som troligen skulle säljes gjord snygga och hade fått fina halsband. Överraskande nog var några av hundarna tillitsfulla - men andra var rädda. Två av hundarna dog efter ankomsten till Dyrenes Beskyttelses internat nära Roskilde. Polisen har sedan måndag letat efter ägaren till hundarna . En 31-årig kvinna har idag vänt sig till polisen som hundägare. Efter förhör bestämmer polisen vad hon ska åtalas för. Starka bilder: Läs originalartikeln här!

 Lantbrukare åtalas – 180 djur vanvårdade
Bild: Länstyrelsen[19.03.15] Undernärda, smutsiga och angripna av parasiter. Det var livet för nästan 180 nötkreatur på en gård i Värmland. Djuren var smutsiga och undernärda och utan tillräckligt med vatten. Flera av djuren hade tappat stora delar av sin päls och var angripna av parasiter. När länsstyrelsens inspektörer gjorde sitt besök under 2013 beslutade de om att omedelbart omhänderta djuren. Några fick också avlivas direkt på plats. Man gick igenom djuren ett och ett. Det tog två dagar och sju djur var i så dåligt skick att de fick avlivas på plats. Resten av djuren fördes till en annan gård och ytterligare ett djur fick avlivas där. Vid obduktionen visade det sig att det hade svultit ihjäl. Djuren ska enligt åtalet ha fått både dåligt och för lite foder. Länsstyrelsen uppger bland annat att de såg en ko liggandes som inte kunde resa sig. Hon var högdräktig, undernärd och angripen av parasiter. Enligt den misstänkte mannen hade kon legat där i några timmar. Mannen uppgav att han tänkte avliva kon om den inte reste sig innan kvällen.Nu åtalas paret för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Båda riskerar fängelse. Enligt åtalet har de bland annat inte sett till att redskap, maskiner och föremål som kan skada djuren har förvarats på ett korrekt sätt.

 Vidrigt halal-slakteri avslöjat med dold kamera
[03.02.15] Slaktare som hackar och sågar i djurens halsar. Djur som plågas för nöjes skull. Det har den brittiska djurrättsorganisationen Animal Aid avslöjat genom att använda dolda kameror. Flera anställda på skräckslakteriet Bowood Lamb i North Yorkshire, som halal-slaktar djur utan bedövning enligt muslimsk tradition, kan komma att åtalas, rapporterar tidningen Daily Mail. I en film som organisationen nyligen publicerat visas hur anställda på det aktuella slakteriet plågar djur.Watch the video here! - VARNING FÖR STARKA BILDER!

 SVA: Veterinära "bevis" viktiga vid djurplågeribrott
[30.01.15] I fallet med hästen som självdog i Essunga är obduktionen det starkaste beviset som åklagaren har för att hästen lidit. När det handlar om djurplågeri är veterinär utlåtanden ibland de enda bevis som finns. Statens veterinärmedicinska anstalt, i Uppsala tar emot de flesta djur som misstänks ha avlidit på grund av brott. I många fall har brotten skett på en undanskymd plats, ute på en gård eller i ett hem utan vittnen och djuren kan av naturliga sköl inte själva slå larm om sitt lidande.
Därför blir den veterinär-medicinska obduktionsrapporten extra viktig för polis och åklagare. Medicinska dokumentationen och detaljer kring djurets miljö sammanvägs för att ge domstolen en tydlig bild så att de sedan ska kunna avgöra om djuret utsatts för lidande.
Men det gäller att kunna tolka och förstå det veterinära fackspråket. SVA har sedan 2014 ett särskilt uppdrag att arbeta med veterinärmedicinsk forensik, alltså att säkerställa och tolka bevis. Här ser man att det finns en ökad medvetenhet att noga utreda djurskyddsbrotten.

 Kvinna förbjuds ha djur efter extrem vanvård
[22.05.14] En kvinna utanför Varberg förbjuds ha djur efter att inspektörer upptäckt grov vanvård på hennes gård. Det är Länsstyrelsen som nu förbjuder en kvinna i 70-årsåldern att ha hand om djur. Beslutet kommer efter att djurskyddet i början av februari besökte en gård utanför Varberg. Där upptäcktes både vanvårdade och förruttnade djur instängda i ett stall. Stallet var igenbommat och det fanns inget dagsljus där inne. Det låg flera döda djur på gården, tre döda får och fyra kor, bland stora högar av gödsel. En del djur såg nydöda ut. Andra såg ut att ha legat en längre tid. Det här är extremt. Djurhållning var inte känd av oss sedan tidigare, har länsveterinär Madeleine Beckman sagt till Hallandsnytt vid ett tidigare tillfälle. Dessutom fanns där levande får som såg ut att aldrig ha blivit klippta och som hade förvuxna klövar. Djuren hade inte sett dagsljus på mycket lång tid. Fåren forslades bort och fick avlivas. I boningshuset hittades flera döda katter samt ett levande får i dåligt skick. Alla fick avlivas. Gården ägs av en äldre kvinna som bodde i fruktansvärda förhållanden. Kattkiss, avföring, döda djur och skräp fanns i hennes hus.

 15 hundar i Sjöbo levde i total misär
[20.03.14] Anmälningarna mot djurägarna hade växt till en sådan nivå att länsstyrelsen tvingades göra en ordentlig kraftsamling och kontrollera ett 70-tal adresser. Det ledde till minskat tryck i systemet, men även två omhändertaganden av stora grupper djur som levt under vedervärdiga förhållanden. På en gård i Sjöbo kommun fanns två grupperingar av hundar, sammanlagt fyra vuxna och elva valpar. De hade inget vatten, och levde bland möbler som var fullständigt neddränkta i kiss och bajs. Ammoniakstanken var fullständigt vedervärdig. Valparna var ett halvår gamla ungefär, så säkert hela den perioden åtminstone. Prognosen för valparna, som omhändertogs av polis och nu slussas vidare till ideella organisationer, är god. Dels att de tillfrisknar och kan säljas till adoptivhem. Dels blir den ekonomiska smällen liten. För pengarna länsstyrelsen säljs för täcks våra kostnader, överskottet går till djurägaren. Men länsstyrelsen kommer naturligtvis att polisanmäla djurägaren när länsstyrelsen är klara med vår utredning skriver flera lokala medier.

 Döda kor hittades i igenbommat stall
Foto:länsstyrelsen[11.02.14] Fyra döda kor hittades i en igenbommad ladugård i Varbergs kommun, rapporterar Hallands Posten. Länsstyrelsen i Halland åkte dit efter ett tips från privatpersoner. På gården, som ägs av en äldre kvinna, hittades flera döda kor liggandes i gödsel i en ladugård. I bostadshuset fanns tre döda katter. Flera får var så vanvårdade att de fick avlivas. Händelsen utreds nu av polis som misstänkt djurplågeri. 6-7 katter har omhändertagits.

 Djur omhändertogs – levde i djup misär på gård
Foto: Länsstyrelsen
[29.01.14] Både ägaren och hans djur levde i fullständig misär på en gård i mellersta Skåne. Bristerna var så omfattande att de inte uppstått här och nu, säger Elin Gullander, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen. Det var efter en anmälan från polisen som länsstyrelsens tjänstemän åkte ut till gården i mellersta Skåne. Synen de mötte var fruktansvärd. Det var smutsigt i både stall, loge och bostadshus. Djuren saknade strö, det fanns inga torra och rena liggplatser och det fanns gott om skaderisker i stallarna. På gården fanns åtta gäss, två getter, 40 höns och tuppar samt 15 katter på gården. Många av djuren angripna av olika sjukdomar. En katt led av ständig diarré och svansroten var utan hår. Enligt länsstyrelsens rapport fanns packad gödsel över hela golvet i både stallarna och i bostadshuset. Getterna åt från en plastad bal som djuren själva fått ta hål på. Enligt rapporten kunde djuren gå fritt och även in i bostadshuset. Nu har djuren omhändertagits efter beslut av länsstyrelsen. Omhändertagandet av djuren skedde genom polisens försorg. I vissa fall skedde avlivning, i andra omplacerades djuren.

 Grisar vadade runt i gödsel och urin
Foto: Länsstyrelsen	[2013-08-01] Grisarna stod i en gödselblandning upp till magen och ventilationen hade slutat fungera. Djuren vadade omkring i en decimeterdjup blandning av avföring och urin. Länsstyrelsens veterinärer riktar mycket hård kritik mot en större grisuppfödare utanför Kalmar och hotar med att omhänderta djuren och utfärda djurförbud om inte lantbrukaren omgående ser till att rätta sig efter veterinärernas föreskrifter. Det finns runt 600 djur på gården. Inspektionen hos lantbrukaren gjordes efter en anmälan om att djurskyddet inte fungerade och att grisarna hade gödsel upp till magen. När inspektörerna tittade i stallarna kunde man konstatera att majoriteten av grisarna var blöta av gödsel. I boxarna fanns inte en enda torr och ren yta att ligga och vila på.

 Par lätt husdjuren levde i kattskit
Bild: Länsstyrelsen
[2013-05-25] Ett 60-årigt par i Borås lät ett 20-tal katter leva i misär. Två katter låg döda i avföringshögar. Nu åtalas paret för djurplågeri vid Borås tingsrätt. Djuren hade inget vatten och heller ingen mat. Vanvården hade pågått under ett par års tid. Katterna hade dålig päls, var avmagrade och skadade. Flertalet verkade också lida av sjukdomar. Det fanns även en hund i huset men han hade gott hull men förvuxna klor och frätskador på tassarna. Förutom de vanskötta djuren låg det mängder av kattavföring på golvet i hela huset. Mannen och kvinnan har erkänt att de misskött sina djur och åtalas nu för djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen.

 Kor drunknade i gödsel - nu åtalas djurägaren för djurplågeri
Bild: Länsstyrelsen[2013-05-07] Det var fruktansvärda förhållanden som personalen från länsstyrelsen av en slump stötte på vid ett besök på gården. Ägaren där bedrev köttproduktion med hundratalet djur, men det mesta verkar ha gått överstyr. Omkring 40 djur hittades självdöda och kadavren hade lämnats liggande bland de levande djuren i lösdriften där djuren inte heller hade tillgång till vatten. Utrymmena där korna hölls var fyllda med 60-70 cm djup flytande gödsel. Korna som gick omkring där hade bränn- och frätsår och andra hudirritationer, och dom hade ingenstans att lägga sig ner och vila eftersom det var gödsel överallt. Nu åtalas han för djurplågeri. Åklagaren anser att det här är ett så allvarligt fall av djurplågeri att straffvärdet bör bli, som hon säger, "betydande". Straffskalan för djurplågeri går från böter till fängelse i högst två år.

 160 kor omhändertagna i Värmland
Bild: Polisen[2013-04-22] Kraftigt avmagrade kor med gödselpansar som gick omkring bland maskiner. Den synen mött inspektörer från Länsstyrelsen och Polisen i Värmland i dagarna på en bondgård i Arvika-området. Total 160 djur omhändertogs, sju avlivades. Enligt Länsstyrelsen har det funnits brister på den aktuella gården sedan år 2003. Myndigheten har skickat ut sammanlagt sju förelägganden om att åtgärda brister i djurhållningen. ”Återkommande brister är blöta och smutsiga ströbäddar, smutsiga djur och djur som är under normalhull, avsaknad av gruppering av djur samt skaderisker i hagar och utrymmen. Att djuren är gödselbemängda, saknar päls och inte haft tillgång till någon ren och torr liggplats innebär var för sig ett lidande för varje enskilt djur. Stora skade-risker förelåg då djuren utfodrades och hölls bland maskiner, redskap och diverse skrot”, skriver Länsstyrelsen i sitt beslut om omedelbart omhändertagande enligt djurskyddslagen.

 Häst dog av vanvård – ägaren skyller på "lönnmördargift"
Bild: Länsstyrelsen i Skåne län[2013-04-11] En lokal veterinär tillkallades för att ta hand om en kraftlös, uttorkad häst liggandes i en trädgård. Hästen var kraftigt utmärglad och hade inte kraft nog för att ställa sig upp – och var tvungen att avlivas på plats. Hästägaren, skriven på en gård i Eslövs kommun, var vid tillfället inte hemma, men befann sig i stället i Tyskland och hade överlåtit ansvaret över hästen till tre minderåriga barn. Enligt ägaren ska hästen ha varit 30 år gammal och inte alls i så pass dåligt skick att avlivning var nödvändigt. I stället hävdade ägaren att hästen förgiftats av – poloninum. Ett farligt, radioaktivt gift som genom historien har använts för att lönnmörda människor, i vissa fall agenter och spioner. Hästägaren är polisanmäld för grovt djurplågeri alternativt för att ha utsatt hästen för svårt lidande.

  140 djur fick avlivas – nu åtalas djurägaren
[2013-02-19] En djurägare i Gästrikland hade kor, grisar, får, ankor, gäss, kalkoner och kaniner. I höstas gjordes en inspektion på mannens ägor. Grisarna hade börjat äta på döda svin som fanns på gården. 222 djur omhändertogs. 140 av dem avlivades, skriver Arbetarbladet. Nu åtalas ägaren för djurplågeri, men han nekar. Under inspektionen försökte han stänga dörren till ett rum i ladugården. Inget att se, sade han. Men där hittades 7 döda grisar och 15 levande.

 105 vanvårdade djur omhändertogs
Bild: Länsstyrelsen[2013-02-08] En lantbrukare i Karlskrona kommun riskerar djurförbud. Döda djur hittades vid en kontroll av länsstyrelsens djurskyddsinpektörer. De djur som var vid liv saknade både foder och vatten. De 105 magra grisarna, korna och fåren hade ingen mat när den oanmälda kontrollen utfördes morgonen den 4 februari. Bakom besöket låg en anonym anmälan veckan innan. Synen som mötte djurskyddsinspektörerna var hemsk. En död kalv låg nedtryckt i halmen i ett lösdriftstall. Kroppen var uppsvälld och luktade förruttnelse och runt den gick de levande djuren. Utanför stallarna låg hela kroppar av självdöda djur. I gödselhögarna bakom fårstallet hittades djurkroppar, hud och skelettrester. De levande djuren var angripna av ohyra och saknade päls på delar av kroppen. Nötkreaturens vattenkar hade så höga kanter att djuren inte kunde nå vattnet. Grisarna var smutsiga och huden på deras skinkor var Länsstyrelsen beslutade enligt djurskyddslagen att omhänderta alla djuren och nu riskerar lantbrukaren djurförbud. Den frågan ska länsveterinären fatta beslut om.

 Astronauter oftast ryggradslösa
Sovjets Laika var första djuret som skickades upp i en omloppsbana i rymden.[2013-02-05] Nyligen skickade Iran upp en apa i rymden. Den är det senaste i raden av djur som ofrivilligt tjänstgjort som astronauter. Frågan är vad forskarna fått ut av alla försök. Och varför är vissa djur mer populära än andra? En granskning av statistiken visar att mängder med apor och hundar sänts i väg mot stjärnorna – men bara två katter. Fast när det gäller det totala antalet individer så står sig hundarna och aporna slätt i jämförelse med de ryggradslösa djuren. Tusentals sådana har varit i rymden – bananflugor, rundmaskar, björndjur, skalbaggar med flera. Avsikterna med försöken har varierat. Ibland har det handlat om ren prestige, som i fallet med den iranska apan, men i de flesta fall har det funnits någon form av vetenskapligt syfte. De allra första djuren i rymden var ett antal bananflugor som USA skickade upp med en V2-raket 1947. Bara ett år efter bananflugornas färd skickades rhesusapan Albert upp med en annan V2-raket. Uppskjutningen misslyckades dock och Albert nådde aldrig upp i rymden. Det blev i stället en annan rhesusapa, Albert II som blev först i rymden, 1949. Båda aporna dog. Albert I kvävdes till döds, och Albert II dog vid nedslaget på jorden sedan fallskärmen fallerat. Inom det sovjetiska rymdprogrammet tjänstgjorde mestadels hundar, och de flesta namngavs. Förutom den berömda Laika, det första djuret i omloppsbana runt jorden, fanns Tsygam, Dezik, Belka, Strelka och många andra vovvar i rymden under 1950- och 1960-talen. Några dog, andra överlevde. Det enda land som gjort försökt med rymdkatter är Frankrike, som 1963 sände upp två stycken varav en dog. Men den andra, Felicette, överlevde. Drivkraften att skicka upp ryggradsdjur i rymden har avtagit sedan 1980-talet. Vi vet numera ganska väl vad människor klarar i rymden och behöver därför inte experimentera med djur längre.

 18.000 hajfenor vittnar om en plågsam död
[10/01/2013] Nyhetssajten Treehugger visar chockerande bilder på 18.000 hajfenor som torkar i solen på ett tak i Hong Kong. Det innebär att lika många hajar gått en plågsam död till mötes. Kineserna älskar hajfensoppa. Och Hong Kong är ett centrum för handeln med hajfenor. Det finns uppgifter om att över 70 miljoner hajar stympas varje år för att tillfredställa behovet, som ser ut att öka med den växande medelklassen. Fångstmetoderna har kritiserats för sin grymhet eftersom hajarna släpps tillbaks i havet sedan fenorna skurits av. Men handeln fortsätter trots försöken att sprida information och reglera branschen.

 Djurägare utsatte korna för grym vanvård
Bild: Länsstyrelsen[27/12/12] En nyfödd kalv låg i blöt gödsel och kunde inte nå sin uppbundna mor. En annan kalv hade kommit bort från sin mor och inte fått dia på länge. Resten av djuren var magra, smutsiga och omgivna med gödsel överallt. Djuren i ladugården var mycket smutsiga på lår, sidor och buk. De flesta hade gödsel-pansar, och ett av djuren hade dessutom tappat all päls på låren. En nyfödd kalv låg i blöt gödsel och kunde inte nå sin uppbundna mor. En annan kalv hade kommit från sin mor och låg medtagen längst bort i ladugården. Inget av djuren hade foder. På foderbordet fanns bara gödsel från de lösa kalvarna. Flera av djuren hade diarré vilket enligt länsstyrelsen kan komma sig av gödselförorenat foder.

 50-talet döda hönor hittades på hönsgård
Bild:Länstyrelsen. Vill du äta ägg från den här gården?[12/11/12] På en gård mellan Falkenberg och Halmstad hade höns drunknat i en sörja av gödsel och vatten medan andra hade fastnat i foderautomater och dött. Totalt var ett 50-tal döda hönor i olika stadier av förruttnelse när länsstyrelsens djurskyddshandläggare gjorde en oanmäld inspektion. Ett 50-tal djur hittades döda vid inspektionen. På bilderna syns också elinstallationer som är täckta i gödsel och bristfälligt täckts över med sopsäckar. Ägaren hade runt 8 000 frigående värphöns och länsstyrelsen kom dit för att kontrollera lastningen av höns till slakt. Det var nära att hönsen skickades till slakt och kunnat hamna på en tallrik. Samma natt som kontrollen skulle djuren skickas till ett slakteri i Skåne.En förundersökning om brott mot djurskyddslagen har startats mot den 36-årige gårdsägaren. (Källa:Hallands Posten)

 Hittade rutten gris hos djurägare
Bild: Länstyrelsen i Örebro Länsstyrelsen i Örebro hade vid flera tillfällen försökt få kontakt med en djurägar angående hans skötsel av djuren. Men utan att lyckas. I slutet av augusti gjorde länsstyrelsen ett oanmält besök tillsammans med polisen. En enorm stank. Flugor. Mängder av urin och avföring. Och en rutten gris som legat död i flera veckor, mötte djurskyddet under ett oanmält besök hos djurägaren i Örebro. I en inhägnad på gården fanns flera minigrisar och en get. Marken bestod av lervälling blandat med avföring från djuren. Två vattenskålar med brunt smutsig vatten fanns i hagen. Det fanns inget grovfoder eller foder till grisarna. Djurskyddet lyfte på taket till en mindre hyddan och hittades en död gris. Stanken var enorm från förruttnelseprocessen. Grisen hade varit död i veckor. Länsstyrelsen tog beslutet att omedelbart omhänderta samtliga levande vanvärdade djur: hundar, minigrisar, en get och flera katter. Polisen tog hand om hundarna och de har placerats i tillfälliga hem. Övriga djur avlivades på plats, förutom katterna som fortfarande är kvar, skriver Nerikes Allehanda.

 Många döda kor hittade på gård
Bild: Polisen/LänsstyrelsenPolisen har spärrat av en gård utanför Kramfors efter att 36 döda nötkreatur hittats där. Det var länsveterinären som upptäckte de döda djuren i en ladugård och i en annan byggnad på gården. Djurägaren har förhörts och polisen genomför nu en teknisk undersökning på gården. Några av djuren kommer att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för att dödsorsaken ska kunna fastställas.

 Djurägaren lämnades djuren att svälta ihjäl
Djurägaren låste dörren och försvann. Kvar i stallet fanns hans djur utan varken mat eller vatten. När de hittades flera månader senare hade alla svultit ihjäl. Nu åtalas han för djurplågeri skriver Kvällsposten. I slutet på juli 2008 gjorde polisen ett makabert fynd i ett igenbommat stall utanför Tomelilla. Här hittades flera döda djur, liggande i sin egen avföring. För att ta sig in var de tvungna att bryta upp dörren. Synen som mötte dem när de kom in var gräslig. I två decimeter djup avföring låg en död ko med sina två kalvar tätt intill sig. Kropparna som delvis var nersjunkna i gödsel var halvt förruttnade och ögonen saknades. I boxen bredvid låg en död galt och längre in i stallgången två döda nära en tom kattmatspåse. Veterinären som undersökte kropparna kunde konstatera att hade dött av under hösten eller vintern. Utanför stallet på gödselplattan fanns ytterligare några kadaver från både kor och grisar och i ett uthus hängde en slaktad och flådd kalv i taket. Den hade förruttnat till den grad att kroppen börjat falla sönder. Djurägaren nekar till anklagelserna om djurplågeri. Jag sålde djuren innan jag flyttade från gården i augusti 2007, säger djurägaren i ett förhör. Han medger dock att djuren inte hade blivit hämtade när han flyttade och att han inte kände till hur och när djuren skulle hämtas.

 Endast dagsböter för djurplågeri
En djurplågar i Pajala kommun har endast dömts till dagsböter för djurplågeri. Det var under hösten 2008 som mannen vanvårdade 18 får genom att bland annat inte ge de tillräckligt med foder. Två av fåren hann självdö av undernäring och lämnades att ruttna i hagen bland de levande fåren. Resterande får avlivades i samband med en inspektion. Enligt den veterinärrapport som skevs efter det andra besöket hade samtliga djur lidit av undernäring en längre tid och blivit utsatta för onödigt lidande.Haparanda tingsrätt menar att mannen uppsåtligt utsatt djuren för lidande och att han därmed gjort sig skyldig till djurplågeri.

 Köttkor vanvårdades på Dalslandsgård
Döda nötkreatur låg i halvmeterhög lervälling, ett djur höll på att drunkna, och ett femtital magra kor stod till knäna i leran. Det var den syn som mötte länsstyrelsens djurskyddsinspektör Lene Laursen när hon gjorde ett oanmält besök på en gård i Färgelanda i november. Det skriver Bohusläningen. Lene Laursen säger till tidnigne att det är årets värsta exempel på djurmisshandel. Djurägaren, som sköter en nötkreatursdrift med omkring 200 köttdjur och mjölkkor kommer att polisanmälas och riskerar att åtalsanmälas och beläggas med djurförbud.

 Vanskött häst fick avlivas direkt
En 40-årig man är misstänkt för djurplågeri på en gård i Nässjö kommun. Mannen hade ett stort antal djur på sin gård, alltifrån kaniner och fåglar till får och hästar, men när kommunen började göra inspektioner på gården för tre år sedan upptäcktes att djuren for mycket illa. Hästarna och fåren fick inte tillräckligt med foder och var kraftigt undernärda och vanskötta. Vid en inspektion hittades en döende häst liggande på marken, så undernärd att den fick avlivas direkt. u har mannen, som är boende i Stockholm, åtalats vid Eksjö tingsrätt. Han nekar till brott, säger kammaråklagare Carl-Gunnar Fridolfsson som åtalat mannen. Samtliga djur på gården har omhändertagits.

 Norsk bonde svälte 28 kor till död
Norska polisens bild Tingsrätten i Haugaland dömde mildare än åklagaren hade yrkat, rapporterar NKR-Haugaland. Den 30-åriga djurägaren från Karmøy fick endast 60 dagars villkorligt fängelse för att ha svält 28 kor till döds, samt 15.000 kronor i bot. Straffet är långt mindra än kravet från åklagarmyndigheten, som var 90 dagars obetingad fängsel. Haugaland tingrätt bedömde att bonden inte avsiktligt hade skada djuren, utan var psykisk sjuk när djuren dog.

 Kon och kalven plågades ihjäl under kalvning
Bild: Polisen Den 52-årige bonden drev tre gårdar på distans. Samtidigt utsattes djuren för vanvård och två kor plågades ihjäl under kalvning. En död som orsakat kon onödigt lidande under flera timmar. Enligt tingsrätten kan man inte klandra mannen för de djur som avled under förlossningen. De kan ha avlidit ändå och inte endast på grund av vanvård. 52-åringen döms istället för brott mot djurskyddslagen och för att inte ha tagit av hornen på stuten. Mannen döms till villkorlig dom och futtiga 3.500 kronor i böter.

 Nio djur omhändertogs akut
Sju vuxna kor och tre dem tillhörande kalvar omhänder-togs på torsdagen akut på en gård i Moraby och kördes till slakt. Omhändertagandet skedde med polishandräckning sedan en av djurägarna tidigare uppträtt hotfullt mot komunens inspektionspersonal. Eftersom djur på gården tidvis vanvårdats under många år kommer länsstyrelsen nu att pröva frågan om djurförbud. Bristerna i djurhållningen på den aktuella gården i Moraby, är en djurskyddsföljetong om vanvård och vitesföre-lägganden, som pågått i 20 år.
 • Så långt det kan gå med ett djur innan det självdör i ladugården var veterinärens utlåtande om den här kon på bilden.
 •  Hon lät sina djur ruttna i stallet

  Tingsrättens bilder
  I slutet av maj förra året fick Miljöförbundet i västra Blekinge in en anmälan om döda djur på en gård utanför Olofström. Tillsammans med polisen gjorde Miljöförbundet en inspektion av gården. Utdrag ur distriktsveterinär Ylva Lindéns inspektionsrapport om den döda hästen och de döda fåren: I en logebyggnad, där bland annat en bil förvarades, låg ett presenningstäckt hästkadaver. Rikligt med mörk vätska hade runnit från liket. Presenningen lyftes och hästtäcket veks upp så att kroppen kunde inspekteras. Där fanns mängder av kackerlacksliknade insekter som snabbt sprang in i kroppen och gömde sig. Huden låg som klistrad över kroppens utstickande skelettdelar där ryggrad-, bäcken- och höftbenskonturer tydligt syntes. Buken var infallen och larver syntes där huden hade spruckit. Stanken var besvärande inomhus och kändes även utanför byggnaden. I ett ladugårdsutrymme låg nio ruttna fårkadaver. Kropparna var en makaber syn. De flesta av kropparna var som hopfallna högar under pälsen, men några var uppspända i kroppen. Under pälsen vällde det fram massor av feta larver, det sprang skalbaggar och det var en vidrig stank. När jag försökte vrida på djurens huvud för att se efter öronbrickor, lossnade pälsen från kraniet och käkben ramlade loss. Ögonhålorna var tomma.

   Fåren flås levande vid ullproduktion
  Australiensisk merinofåret är mycket känsliga för en skadeinsekt vars larver lever i ullen och äter sig igenom fårens hud. För att förhindra att insekten får fäste genomförs så kallad mulesing. Det innebär att ett område runt fårens svans skärs bort. Under ingreppet, som genomförs utan bedövning, ylar fåren av smärta. Merinofåret har avlats fram för att få maximalt med ull per kilo får. Fårfarmarna i Australien menar att det är praktiskt ogenomförbart att använda bedövning vid ingreppen eftersom det rör sig om så många får. Det berättar TV4:s Kalla Fakta som har kontrollerat 19 klädföretagen i Sverige och ingen av dem kan garantera att den ull de säljer inte kommer från australiensksa får som är utsatta för mulesing.

   Kon låg förlamad och hjälplös i gödselränna
  Foto: PolisenDet var synen som mötte djurskyddsinspektörerna vid ett oanmält besök på en gård utanför Nässjö. Djurens ägare är polisanmälda. De har också belagts med ett djurförbud som de överklagat.
  Enligt den inspektionsrapport som gjordes vid besöket tidigare i år var förhållandena vid gården fullständigt oacceptabla. Kon hade till exempel hudskador efter märken från en metallskrapa som egentligen används till gödselhantering. Enligt rapporten måste kon ha lidit mycket av den här behandlingen. Under besöket försökte djurägaren också blockera inspektörernas väg med en traktor.

   Djurplågare slipper undan med små böter
  Foto: Polisen Antalet dömda för djurplågeri har nästan fördubblats de fyra senaste åren och nästan samtliga slipper undan med futtigare böter. 2003 fälldes 38 personer för djurplågeri. 2006, fyra år senare, dömdes 71. Endast fyra av de 71 fick fängelsestraff. Jordbruksverket utredde för ett par år sedan möjligheten att införa ett register för alla dömda djurplågare för att försvåra för dem att få fortsätta äga och bruka djur. Men strax före maktskiftet förra året försvann ärendet spårlöst. Antalet djurägare som förbjuds äga djur har ökat lavinartat. Men genom att skriva över djuren på någon annan kan de fortsätta sin olagliga verksamhet.

   EU ska hjälpa plågat svin av med pinan
  Foto: Dyrenes Beskyttelse Djurmisshandlingen i de danska svinstallen är nu så otäcka, att EU omedelbart ingriper med kontroll av Danmark för att säkra bättra förhållanden för djuren. Dansk lantbruk har så stort problem med svinens välbefinnande att landets omdöme har lidit obotlig skada i hele EU. Groteska bilder av grisar med öppna liggsår helt in till benstommen och grisar som inte själva kan gå ner för rampen från en transportbil har vandrat Europa runt, och nu har EU äntligen tagit sitt ansvar. ''Det här är ju rena djurplågeriet. Det måste vara en klar överträdelse av EU:s djurskyddslagar. Och i övrigt också av den danska djurskyddslagen'', meddelar EU-kommissionen.

   Bonde åtalas för djurplågeri
  Foto: Polisen När miljöinspektören kom på rutinbesök försökte bonden dra iväg två döda kor med traktorn. Inne i ladugården upptäcktes sju kadaver till och 30 vanvårdade djur. Nu åtalas den 70-årige bonden för djurplågeri.
  Miljöinspektören kom tio minuter för tidigt för sin kontroll. Det bjöd på en obehaglig överraskning. Då höll bonden på att transportera bort två kokadaver. Inspektören slog larm och tillkallade hjälp.
  -- Vi begärde en omhändertagning av djuren direkt, säger miljöinspektör Elisabeth Andersson, vid Mjölby kommun. På gården fann man sammanlagt nio döda kor som dött av utmärgling. Korna hade varken fått tillräckligt med föda, vatten och skötsel under det senaste halvåret. Mannen åtalas för djurplågeri vid Linköpings tingsrätt. Det finns inga djur kvar på gården nu.

  Du får gärna kopiera bilder och texter om du skriver: Källa: Sundweb Online och länkar till oss!
  Sundweb är en icke-kommersiell webbplats - på Internet sedan augusti 1996.
  Data och information tillhandahålls enbart som informationsmaterial.
  Vi tar inte ansvar för eventuella felaktigheter i denna information.